Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Preventivní přednášky nejen na hradecké policii

HRADECKO – Policista rovněž navštívil mateřskou školu, nebo domovy mládeže  

V průběhu 9. týdnu roku 2012 (27. 2. – 2. 3.) preventista Preventivně informační skupiny Hradec Králové zrealizoval celkem 10 přednášek, při kterých v Preventivně informačním centru, ale i v objektu mateřské školy, nebo ve dvou domovech mládeže hovořil k dětem. Jeho slovům naslouchalo celkem 303 dětí od předškolního věku po sedmnáctileté středoškoláky.

V pondělí policista společně se svou kolegyní z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje hovořil k žákům Mateřské školy Josefa Gočára v Hradci Králové. Malé předškoláky policisté navštívili v jejich školce. Zde při dvou přednáškách hovořili ke všem žákům na různá témata. Jednalo se o představení činnosti policie, jak bezpečně poznají policistu, kdy dále bylo hovořeno o jejich bezpečném chování při pohybu ať již na hřišti, nebo v okolí vozovek. Na závěr přednášek policista dětem předal reflexní vesty oddělení BESIP, které budou nosit při školních procházkách. Vestičky jsou do mateřských škol distribuovány v rámci kampaně Ministerstva dopravy České republiky s názvem „Jsme vidět!“. Dále děti dostaly policejní omalovánky, vystřihovánky, či pexesa a ti nejšikovnější i nějaký ten reflexní prvekoddělení BESIP.

V úterý a stejně pak i ve středu a čtvrtek policista besedoval s žáky prvních ročníků Odborného učiliště 17. listopadu Hradec Králové. K úterním posluchačům policista přednášel informace o trestní odpovědnosti a trestné činnosti mládeže, což bylo třetí téma série přednášek. S dalšími skupinami policista při již čtvrté – poslední přednášce policista hovořil na téma krizových situací, trestné činnosti mládeže, nebo na téma kriminalistické techniky. Bylo hovořeno i o tom jak se účinně bránit, kdy v této části bylo hovořeno i o přiměřenosti a dalších detailech nutné obrany. Krátce policista zmínil problematiku alkoholu, návykových látek či tzv. sběratelských předmětů. S žáky bylo hovořeno i na téma trestného činu pohlavní zneužití, zejména z důvodu věku obětí a toho, že kriminalisté zabývající se trestnou činností mládeže v poslední době evidují několik takových případů. Bylo zmíněno především to, že i když dítě mladší 15 let se stykem souhlasí, tak jeho druh – partner nese za takové jednání stále trestní odpovědnost. Pokud by se takového jednání dopustila dospělá osoba, hrozil by jí trest odnětí svobody v délce trvání až na 8 let.

Ve středu na hradeckou policii dorazily dvě třídy šesťáků ze Základní školy Štefcova Hradec Králové. Dvanáctiletí žáci, kteří již všichni mají účet na sociální síti nebo e-mail vyslechli informace o tom, jaká rizika na ně při virtuální komunikaci mohou číhat. Hovořeno bylo především o kyberšikaně a kybergroomingu.

Téhož dne odpoledne policista navštívil nejprve Domov mládeže ul. Hradecká a poté pracoviště v ulici Jana Masaryka. Zde policista hovořil k ubytovaným středoškolákům a to z prvních a druhých ročníků. Tématem přednášky byla trestní odpovědnost, trestná činnost mládeže a chování v krizových situacích. V průběhu přednášky žáci vznesli několik zajímavých dotazů, a proto přišla řeč i na problematiku například nutné obrany, návykových látek, alkoholu, nebo vandalismu, či přečinu poškození cizí věci. V průběhu byly zmíněny rovněž i základní zásady bezpečné virtuální komunikace.

V pátek navštívili Preventivně informační centrum hradecké policie žáci Základní školy Štefánikova Hradec Králové a to v rámci odpolední družiny. Od preventisty se děti ve věku 6 – 9 let doslechly důležité informace o tom, jak se bezpečně chovat na hřišti, doma, nebo v okolí vozovek. Rovněž jim byla představena činnost a jednotlivé služby Policie České republiky. V části přednášky o bezpečném pohybu u silnice policista mimo jiné zmínil výhody a funkci reflexních prvků.

V průběhu přednášek v Preventivně informačním centru posluchače, kromě výkladu policisty provázela i přehledná prezentace a názorné ukázky prostřednictvím internetu. Ti nejmladší zhlédli i ukázky z policejní videogalerie, nebo názornou výstavku nebezpečných předmětů a reflexních prvků.

Fotogalerie ke zhlédnutí zde…

Více informací k bezpečné virtuální komunikaci naleznete zde:

www.seznamsebezpecne.cz

www.e-bezpeci.cz

www.saferinternet.cz

Partner královéhradecké policie ve tvorbě informačních materiálů k rizikům virtuální komunikace je Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

Více preventivních informací z úseku silničního provozu naleznete na www.ibesip.cz

Čtěte také:
Beseda spojená s exkurzí – článek z preventivní akce na Jičínsku
Beseda se studenty v Hořicích - článek z preventivní akce na Jičínsku
Za náchodskými gymnazisty - článek z preventivní akce na Náchodsku

nprap. Jan Čížkovský
2. března 2012
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem