Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Preventivní akce „Vidíme se?“ na Zábřežsku

ŠUMPERSKO - Policisté se zaměřili na reflexní prvky. 

V pátek 1. března 2024 se v  ranních hodinách uskutečnila dopravní akce zaměřená na všechny účastníky silničního provozu s názvem „Vidíme se?“. Policisté z dopravního inspektorátu společně s policejním preventistou a krajským koordinátorem BESIP kontrolovali řádné osvětlení vozidel a zaměřili se i na reflexní prvky u cyklistů a chodců. Tyto akce se konají opakovaně, zejména v době, kdy je hustá mlha a snížená viditelnost, jako byl právě dnešní den.

Všem účastníkům silničního provozu jsme vysvětlovali, jak je důležité chodit v barevném oblečení a používat reflexní prvky za snížené viditelnosti a tím dbali na vlastní bezpečnost. Za sníženou viditelnost považujeme nejen noční dobu, ale také soumrak, svítání, silný déšť, sněžení nebo mlhu.

Pozitivní bylo naše zjištění, že většina chodců a cyklistů reflexní prvky za snížené viditelnosti používá. Ten, kdo žádný reflexní prvek neměl, tak od nás dostal malou pozornost v podobě reflexního pásku, reflexní tyčinky do výpletu jízdního kola, reflexní nákupní tašky, LED svítilny na oděv, nebo další doplňky pro lepší viditelnost.

Materiály pro lepší viditelnost

Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.

Fluorescenční materiály – zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.

Reflexní materiály – odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti.

Reflexní materiál je v noci vidět na 3x větší vzdálenost než bílé oblečení a více než na 10x větší vzdálenost než oblečení modré. Při rychlosti 75km/h potřebuje řidič nejméně 31 metrů (1,5 sekundy) na to, aby si uvědomil nebezpečí a odpovídajícím způsobem zareagoval.

por. Mgr. Ladislav Jílek
1. března 2024

Odkazy do noveho okna

Vidíme se?

Vidíme se? 

Detailní náhled

Vidíme se?

Vidíme se? 

Detailní náhled

Vidíme se?

Vidíme se? 

Detailní náhled

Vidíme se?

Vidíme se? 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem