Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Preventivní akce "Auto není trezor"

KLADENSKO - Policisté upozorňovali občany, aby v předvánočním čase dbali zvýšené opatrnosti při nákupech a neponechávali své věci ve vozidlech.  

Policistky oddělení tisku a prevence ve spolupráci s oddělením hlídkové služby uskutečnili dne 28. listopadu 2016 další preventivně bezpečnostní  akci s názvem „Auto není trezor“, která  je zaměřena na krádeže věcí ze zaparkovaných vozidel. Policistky pro tuto preventivní činnost tentokrát vytipovaly podzemní parkoviště u obchodního centra v ulici Petra Bezruče v Kladně.

Hlavním cílem této preventivní akce je snížit trestnou činnost, která je způsobena vloupáním do zaparkovaných vozidel. Někteří řidiči a jejich spolujezdci ponechávají nebo opomínají věci ve svých vozidlech na parkovištích, a to nejen u obchodních domů.  Zanechané věci  jsou poté pro zloděje velkým lákadlem. V mnoha případech dochází k násilnému vniknutí do vozidla, a to právě jen proto, že pachatel zahlédne danou věc na viditelném místě, jako jsou přední nebo zadní sedadla. Zapomenuté věci ve vozidlech jako jsou například peněženky, mobilní telefony,  doklady, notebooky, kabelky, kufříky, batohy,  ale i tašky s nákupem jsou pro zloděje někdy i snadnou kořistí.   

Policisté na parkovišti obchodního domu návštěvníky informovali, aby si vždy před odchodem zajistili svá vozidla a neopomínali v nich žádné věci alespoň na viditelných, neboť každou chvilku nepozornosti umí zloděj využít ve svůj prospěch. K těmto informacím předávali policisté občanům letáky s preventivní tématikou.  Preventivní materiál byl v prostoru parkoviště umístěn i za stěrače zde zaparkovaných vozidel.

Policisté v rámci této preventivně bezpečnostní akce oslovili přes tři desítky občanů a zkontrolovali necelých dvě stě osobních vozidel. Občané tuto policejní preventivní akci vítali s velmi kladnými ohlasy a informace a bezpečnostní situaci rádi prodiskutovali.

Policistky oddělení tisku a prevence  ve spolupráci s policisty územního odboru Kladno tento projekt s názvem „Auto není trezor“ připravují i v dalších týdnech, a to nejen v městě Kladno.

Vzhledem k přicházejícím vánočním svátkům a k zvýšenému počtu vozidel na parkovištích u obchodních středisek  a k nárůstu návštěvníků při nákupech, lze přepokládat i pachatele kapesních krádeží, před kterými bychom chtěli veřejnost upozornit několika policejními radami.

Policisté občany upozorňují, aby si své osobní věci, jako jsou peněženky, platební karty, finanční obnosy, mobilní telefony a doklady, vždy řádně zajistili a nedávali svou nepozorností tak šanci zlodějům. I těchto případech jsou tyto věci bez povšimnutí pro zloděje velkým lákadlem a snadnou kořistí.

Již zmiňované věci vždy mějte pod bezpečným uzavřením v kabelkách, kufřících, ledvinkách nebo batohu. Pokud peněženky a doklady nosíte přímo u sebe v kapse je nutno je mít  zabezpečeny pod zipem nebo alespoň knoflíkem. Volně ponechané peněženky jsou pro zloděje velmi jednoduchou příležitostí se obohatit ve svůj prospěch.

Rady k projektu „Auto není trezor“

- nenechávejte žádné cenné věci ve vozidle

- nenechávejte zavazadla tak, aby byla na očích, uložte alespoň do zavazadlového prostoru

- -nenechávejte pootevřená okénka, ani střešní

- zamykejte vždy vozidlo, i když se vzdalujete jen na chvíli

- doklady i technický průkaz noste při sobě, neodkládejte ve vozidle

- neponechávejte ve vozidle autorádia, ani navigace.

 

 

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

30. listopadu 2016

Odkazy do noveho okna

Preventivní akce "Auto není trezor"

Kontrolní akce v podzemním parkovišti ob... 

Detailní náhled

Preventivní akce "Auto není trezor"

Informovanost a předání letáku s prevent... 

Detailní náhled

Preventivní akce "Auto není trezor"

Kontrolní činnost v podzemním parkovišti 

Detailní náhled

Preventivní akce "Auto není trezor"

Umístění preventivního letáku za stěrače 

Detailní náhled

Preventivní akce "Auto není trezor"

Kontrola a ponechání preventivních rad 

Detailní náhled

Preventivní akce "Auto není trezor"

Předávání informací a upozornění 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem