Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Prevence v závěru října

HRADECKO – Šikana, kyberšikana, /NE/bezpečné chování…  

Od pondělí do středy 29. – 31. října 2012 policista Preventivně informační skupiny Hradec Králové realizoval 7 preventivních přednášek, při kterých hovořil na téma šikany, kyberšikany, trestní odpovědnosti a trestné činnosti mládeže a o radách k obecnému bezpečnému chování. Preventistovi naslouchali žáci základních škol, středoškoláci, ale i senioři z Lužce nad Cidlinou.

V pondělí již v osm hodin ráno dorazili na hradeckou policii žáci 4. ročníku Obchodní akademie, Střední pedagogické školy, Vyšší odborné školy cestovního ruchu a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky s.r.o. Hradec Králové. S těmito již plnoletými žáky policista hovořil na téma trestní odpovědnosti, problematice alkoholu a návykových látek nejen „za volantem“, o tom, jaká rizika přináší neopatrná virtuální komunikace, či jaké přestupky, či trestné činy může lehce člověk ze své nedbalosti, či neznalosti spáchat. Hovořeno bylo rovněž o problematice úvěrových podvodů.

Hned po nich do Preventivně informačního centra zavítali žáci 2. a 3. třídy Základní školy Kratonohy. Tématem přednášky bylo představení činnosti policie, jak takového policistu spolehlivě poznají a dále žáci vyslechli rady, jak se bezpečně chovat. Co dělat když mne osloví cizí člověk, když naleznu cizí předmět, nebo jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu, bylo právě to, o čem policista hovořil.

Chvíli před dvanáctou hodinou téhož dne policista dorazil do prostor Obchodní akademie, Střední odborné školy a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové – pracoviště Stěžery. Zde policista k žákům prvního ročníku hovořil, stejně jako minulý týden, na téma agrese, šikany a kyberšikany.
Během úterý a středy do Preventivně informačního centra postupně dorazily všechny tři 4. třídy Základní školy na tř. SNP Hradec Králové. K těmto směřovala přednášky na téma šikany a kyberšikany. V první půlce přednášky policista žákům sdělil jaká rizika „tradiční“ šikana přináší a jak se mají zachovat, stanou li se obětí, či svědkem. V druhé části bylo hovořeno o šikaně páchané prostřednictvím virtuální komunikace. S žáky bylo hovořeno například o tom, jak se dají k takové šikaně zneužít fotografie, které poslali kdysi dobré kamarádce, jak se zachovat když je bude někdo pomlouvat na sociální síti, nebo jak si bránit svůj účet proti zneužití.

Ve středu odpoledne hradecký preventista vyrazil do obce Lužec nad Cidlinou, kde se setkal s místními seniory. Organizace se chopilo vedení obce. V průběhu přednášky si přítomní vyslechli informace o tom, jaká trestná činnost ohrožuje dříve narozené, jak se jí dá předejít, jak minimalizovat škody, nebo co dělat, když budou například okradeni. V průběhu přednášky zhlédli tři ukázky preventivního videosnímku /NE/bezpečný věk. Přítomným byla trestná činnost názorně popsána na kazuistikách z Hradecka a rovněž bylo pohovořeno o nejčastějších záminkách podvodníků, jak se vloudit k někomu domů. Z přednášky přítomní odcházeli s preventivními materiály a samolepkou, která je má upozornit, aby automaticky neotevírali dveře domu, pokud neví, kdo je za nimi.

Fotogalerie ke zhlédnutí zde…

Více preventivních informací na úseku silničního provozu zjistíte na www.ibesip.cz

Více preventivních rad směřujících k seniorům naleznete zde…

Více článků o trestné činnosti ohrožující seniory v Královéhradeckém kraji naleznete zde…

Více informací k bezpečné virtuální komunikaci naleznete zde:

www.seznamsebezpecne.cz
www.e-bezpeci.cz
www.saferinternet.cz

Partner královéhradecké policie ve tvorbě informačních materiálů k rizikům virtuální komunikace je Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

Čtěte také:
Přednášky pro studenty – článek z preventivní akce na Jičínsku
Policistka a zdravotní sestra na Novoměstsku – článek z preventivní akce na Náchodsku
Setkání na střelnici – článek z preventivní akce na Jičínsku

nprap. Jan Čížkovský
11. října 2012
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem