Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Prevence v silničním provozu

JIČÍNSKO - Policisté se zaměřili na cyklisty a chodce 

Během letošního roku se uskutečnilo několik preventivních akcí, které se cíleně zaměřily na chodce a cyklisty. Tato kampaň vychází z dopravních priorit Policie ČR pro rok 2011.

Statistiky ukazují, že právě tito nemotorizovaní účastníci silničního provozu jsou v podzimních měsících velmi ohroženou skupinou. Nyní se prodlužuje doba, kdy se na komunikacích pohybujeme častěji za snížené viditelnosti. A právě proto je velmi důležité řídit se jedním ze základních pravidel bezpečnosti „Vidět a být viděn“.

Na používání předepsaného osvětlení a vybavení jízdního kola se ve středu 26. října zaměřili v ranních hodinách také jičínští dopravní policisté. S cyklisty na kontrolních stanovištích hovořili o dalších možnostech zvýšení viditelnosti, ke kterým určitě patří oblečení s reflexními prvky. Pokud strážci zákona nezjistili při kontrole žádné nedostatky, obdržel cyklista z rukou pracovníka Preventivně informační skupiny Jičín dárek v podobě blikačky na kolo.

V odpoledních hodinách se policisté přesunuli do lokality s obchodními domy u autobusového nádraží, kde je několik velmi frekventovaných vyznačených přechodů. S chodci hovořili nejen o jejich zkušenostech s řidiči. Preventistu také zajímali názory oslovených na používání zviditelňovacích bezpečnostních prvků samotnými chodci. Jejich odpovědi vyzněly pozitivně, kdy zejména za šera a tmy je to významný prvek pro zvýšení bezpečnosti takového nemotorizovaného účastníka silničního provozu.

Policisté bohužel museli upozornit i několik málo hříšníků na porušení zákona. Přebíhali totiž vozovku v hustém provozu mimo vyznačené přechody. Sice uznali svoji chybu, ale zdůvodňovali pochybení hlavně vysvětlením, že pospíchají. Takové nerozvážné jednání může mít pro ně velmi vážné následky. Tentokrát se vše vyřešilo důraznou domluvou.

Oslovení občané dostali od policistů také preventivní letáčky, kde se dozvěděli další zajímavé informace, které se vztahují ke zvýšení bezpečnosti chodců.

Související preventivní aktivity: Preventivní dopravní akce
                                                  "Cyklistické desatero" na Jičínsku
                                                 Předškoláci dostali vestičky

por. Bc. Petr Janda
27. 10. 2011

Odkazy do noveho okna

Jičínsko

Cyklisti a chodci 

Detailní náhled

Jičínsko

Cyklisti a chodci 

Detailní náhled

Jičínsko

Cyklisti a chodci 

Detailní náhled

Jičínsko

Cyklisti a chodci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem