Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Prevence v březnu

HRADECKO - Březen je sice měsícem knihy, na Hradecku se ale nesl ve znamení prevence. 

Policejní preventisté nezaháleli a celý měsíc se věnovali různým tématům napříč všemi věkovými skupinami. Od těch nejmenších, až po ty nejkřehčí - seniory.

BEZPEČNÉ CHOVÁNÍ

Se zásadami bezpečného chování doma i na ulici seznamujeme nejčastěji děti v předškolním a raně školním věku. Povídáme si spolu o nástrahách silničního provozu, učíme se správně přecházet a opakujeme si ty nejdůležitější dopravní značky. Upevňujeme důvěru v policisty, učíme děti jakým způsobem a na jaká čísla tísňového volání volat v případě nouze. Součástí přednášky je i nácvik chování při oslovení neznámou osobou, nebo při nálezu neznámého předmětu.

V březnu jsme navštívili mateřskou školku v Libranticích, Smiřicích a mateřskou školku Sportíci. Děti jsme musely velmi pochválit, protože byly doslova nabité znalostmi, hlavně o chování v silničním provozu a velmi ochotně nám sdělovaly své zážitky, mezi které patřila například i silniční kontrola hlídkou policie. 

Prevence v MŠPrevence v MŠPrevence v MŠPrevence v MŠ

KYBERNETICKÁ BEZPEČNOST DĚTÍ I DOSPĚLÝCH

Dlouhodobou prioritou oddělení prevence je bezpečnost v kyberprostoru. Dlouhodobě probíhají preventivní programy pro děti základních i středních škol. Zaměřujeme se hlavně na téma sdílení osobních údajů, kyberšikany, zabezpečení účtů a se staršími pak také rizika online nakupování, nebo sextingu.

IMG_6284.jpgPrevence na ZŠ

S neustále rostoucím počtem podvodů v online prostředí jsme i na Hradecku výrazně zintenzivnili preventivní aktivity pro dospělé. Přednášky o nejčastějších podvodech v kyberprostoru proběhly v březnu například pro zaměstnance úřadu práce Hradec Králové, dále také pro zaměstnance Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale i pro učitelský sbor ZŠ Štefánikova, nebo pro rodiče žáků ZŠ Sever. Věříme, že prevencí lze výrazně zvýšit povědomí a formách podvodů, a tím ochránit další potenciální oběti.  

Prevence na ÚP HKPrevence na ÚP HK

AMOK

Ve světle nešťastných událostí z prosince loňského roku vzrostla poptávka středních i základních škol o preventivní program zaměřený na ochranu měkkých cílů před aktivním útočníkem. Pro nás ale toto téma není žádnou novinkou. Oddělení prevence nabízí přednášky na téma AMOK již od roku 2020.


Jak se zachovat při ohrožení aktivním útočníkem?

    Prevence na ZŠPrevence na ZŠ

    UTEČ

    • Pokud máte možnost využít únikovou cestu, utečte!
    • Opusťte místo co nejrychleji, své osobní věci nechte tam, kde jsou.
    • Pokud je to možné, pomozte s útěkem ostatním a varujte ostatní před vstupem do nebezpečné zóny.
    • Z bezpečného místa volejte 158.

    SCHOVEJ SE

    • Zamkněte a zablokujte dveře.
    • Schovejte se za pevné předměty a zůstaňte potichu.
    • Vypněte vyzvánění na vašem mobilním telefonu.

    BOJUJ

    • Pokud je Váš život v přímém ohrožení a nelze využít UTEČ ani SCHOVEJ SE – bojujte!
    • Jednejte rychle a násilně, snažte se zneškodnit útočníka.
    • Použijte jakékoliv předměty, které se dají efektivně využít jako zbraň.

    S výše zmíněnými základními radami byli pod vedením preventisty por. PhDr. Jaroslava Matouška, MBA, LL.M seznámeni žáci 9. třídy ZŠ SNP v Hradci Králové i se svou třídní učitelkou. A jako praktické cvičení si vyzkoušeli vytvořit barikádu. Poskytnuté rady mohou účastníci přednášky aplikovat v jakémkoliv prostoru, pokud se ocitnou v této kritické situaci.  

    por. Bc. Leona Špičanová
    27.3.2024

    vytisknout  e-mailem