Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

PREVENCE - Odmítnutí

PREVENCE - Odmítnutí drogy, skleničky alkoholu, cigarety. 

Odmítnutí nabízené skleničky alkoholu, cigarety,drogy nebo jiné návykové látky může být pro někoho obtížné, když neví jak říci ne.
Odmítnutí mohou být rychlá, zdvořilá a důrazná.
 
K     r y c h l ý m   patří zejména způsob rychlého odmítnutí a přerušení kontaktu s osobou, která drogu nabízí. Odmítnutí může také spočívat v tom, že nabídku návykové látky ignorujeme a jdeme rychle pryč, své odmítnutí můžeme zdůraznit gestem, jako je například zavrtění hlavy, odmítavý pohyb ruky apod..
Někdy stačí prostě říci: „NE, NECHCI“   a to s ráznou intonací.
Z d v o ř i l é   odmítnutí  spočívá v tom, že vysvětlíme, proč návykovou látku odmítáme.
Případně si místo nabízené drogy dáme kávu, čaj, nealkoholický nápoj, namísto do rockového klubu nebo na diskotéku zajdeme do kina, na výstavu nebo na procházku do přírody.
Můžeme také zdvořile převést řeč na úplně jiné téma nebo prostě říci : NE, DNES NE , AŽ JINDY.
 
Mezi   d ů r a z n á odmítnutí můžeme zařadit tzv. zadrhnutou desku. Tento princip je velmi účinný, stačí neustále opakovat „NECHCI“ nebo „NE, už nikdy“.
Odmítnutí protiútokem lze použít namísto omlouvání nebo vysvětlování. Můžeme zaútočit větou jako např. „ Nechci, podívej, jak sám vypadáš“ nebo „Tvoje chování se mi nelíbí“.
Odmítnutí jednou provždy jsou zvláště cenná, nazvána jsou „ královská“. Používají se pro budoucnost, aby vám již droga nebyla nabídnuta. Např. Nechci, už neberu, nepiju, nekouřím Nechci nikdy nic brát. Lze také konstatovat : Nechci, co jsem přestal, cítím se lépe a zdravější. Nechci, ty bys měl taky přestat.
zdroj: materiály MV odbor prevence kriminality                     feťák.JPG
por. PhDr. Papežová Zdeňka
prosinec 2017

vytisknout  e-mailem