Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Prevence na cyklostezkách v kraji

KRAJ – Policisté, pracovníci BESIP a Týmu silniční bezpečnosti se zaměřili v rámci preventivní činnosti na cyklisty. 

Cyklisté jsou společně s chodci nejohroženějšími účastníky silničního provozu. Při dopravních nehodách jsou to právě oni, kteří velmi často utrpí vážné zranění, na jehož následky někteří z nich i umírají nebo mají doživotní zdravotní problémy. Z tohoto důvodu se policisté v průběhu cyklistické sezóny na jejich bezpečné chování preventivně zaměřují. Včera na cyklostezku v lokalitě Podvrší a Lázně Kundratice společně s policisty vyjeli i pracovníci BESIP pro Liberecký kraj a Týmu silniční bezpečnosti.

Na vytvořeném stanovišti policisté s pracovníky uvedených organizací kontrolovali projíždějící cyklisty, jak dospělé tak i děti. Při kontrolách se společně zaměřili především na povinnou výbavu jízdních kol a používání přileb na hlavě, u kterých i některé cyklisty upozorňovali na jejich správné připevnění. Cyklistům v souvislosti s používání přileb při jízdě na jízdních kolech jejich již výše zmíněnou zranitelnost při pádu či střetu s motorovým vozidlem v silničním provozu. Samozřejmě cyklistům připomínali i důležitost toho, být za případné snížené viditelnosti viděn i ostatními účastníky provozu na komunikacích.

Někteří oslovení cyklisté také využili možnosti vyzkoušet si s použitím speciálních brýlí simulujících stav různého stupně opilosti projít trasu mezi kužely a odemknout zámek dveří u vozidla.

Jako připomenutí všech preventivních rad obdrželi oslovení cyklisté drobné preventivní předměty – například reflexní tyčky do výpletu kol a reflexní plyšáky, které nejvíce potěšily děti. Dospělý cyklista si zase ze stanoviště mohl odvézt i nealkoholické pivo, aby měl na paměti tu skutečnost, že nejen za volant, ale ani za řídítka jízdního kola alkohol nepatří.

Preventivní akce takto zaměřené na cyklisty zcela jistě budou i v následujícím období letních prázdnin probíhat v celém Libereckém kraji, a to nejen na vybraných cyklostezkách.


22. 7. 2021
nprap. Bc. Markéta Razáková
preventistka, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem