Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Obezřetný senior

KRAJ: I v nadcházejícím roce pokračujeme v projektu Obezřetný senior - seniorské kalendáře a preventivní magnetky. 

   I pro nadcházející rok 2024 pokračují policisté Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje v preventivním projektu Obezřetný senior - seniorské kalendáře a preventivní magnetky. Tento projekt může být realizovaný díky finanční podpoře z Městského programu prevence kriminality v Brně na rok 2023 a dále díky rezortnímu Programu Ministerstva vnitra v oblastiprevence kriminality na rok 2023.

V rámci projektu Obezřetný senior realizují policisté preventivní přednášky, besedy a další aktivity, kde se snaží seniorům sdělit aktuální informace a důležité rady, jak se nestát obětí. Snaží se využívat zajímavé a atraktivní metody. Jednou z metod přenosu důležitých infomací je i vytvoření stolního kalendáře, jehož součástí jsou obrázky, které zachycují jednotlivé rizikové situace, se kterými se mohou senioři setkat. Tyto obrázky nám zpracovala profesionální grafička  MgA. Mgr. Jitky Rufferová. Konkrétně se jedná o  28 obrázků, které zachycují jednotlivé rizikové situace - krádeže, podvody, podvody na internetu, ale také upozorňují na bezpečný pohyb v silničním provozu. Tento nosič informací se nám velmi osvědčil již v minulých letech, je u seniorů velmi oblíbený a má velké pozitivní ohlasy. Je to jednoduchá a atraktivní forma, kdy kalendář je touto cílovou skupinou velmi využívaný, zaznamenávají si tam různé informace, návštěvy lékařů apod. Pro rok 2024 byly vytvořeny nové obrázky, kde se objevuje policista jako "průvodce" rizikovými situacemi. U správně řešených situací má policista zdvyžený palec nahoru, u špatně řešených situací má naopak palec směřující dolů a u situací zdůrazńujících nějaké možné riziko je zdvyžený ukazováček. Kalendáře jsou seniorům v těchto dnech distribuovány na prevetnivních přednáškách a aktivitách, do senior klubů, na SeniorPointy a obdobná místa.

Druhá část projektu Obezřetný senior - preventivní magnetky více zapojuje seniory do samotné aktivity. Je vytvořeno sedm druhů magnetek, sedm obrázků z kalednáře. Tyto magnetky jsou postupně dávány do oběhu a pokud má senior zájem, může si poskládat postupně celou sérii magnetek. K magnetkám je vytvořená i preventivní brožurka, kde je aktivita popsána, jsou zde znázorněny obrázky, které je možné sbírat a k nim jsou vždy uvedeny jednoduché rady, jak se nestát obětí. Nechybí ani informace, kde jsou výdejní místa, kde je možné magnetky vyzvednout. Na této činnosti s námi spolupracují brněnské SeniorPointy, které fungují jako výdejní místa magnetek. I o tuto aktivitu je velký zájem, měla pozitivní ohlasy v minulém roce, proto jsme se rozhodli v ní pokračovat i v roce 2024. Jedná se o velmi jednoduchou formu přenosu důležitých informaci, která je zároveň pro seniory velmi atraktivní.

V měsíci listopadu byla dána do oběhu první magnetka ze série, v následujících měsících pak budou dávány do oběhu další.

por. Zdeňka Procházková, 30. listopadu 2023

Odkazy do noveho okna

1 Preventivní magnetky

1 Preventivní magnetky 

Detailní náhled

2 Preventivní magnetky1

2 Preventivní magnetky1 

Detailní náhled

3 Seniorský kalendář

3 Seniorský kalendář 

Detailní náhled

4 Seniorský kalendář1

4 Seniorský kalendář1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem