Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

"Zebra se za tebe nerozhlédne !"

RYCHNOVSKO - Bezpečně na druhou stranu 

Dopravně preventivní akce "Zebra se za tebe nerozhlédne !"  proběhla druhý dubnový týden i na Rychnovsku. Hlídka dopravních policistů se spolu s kolegyní z preventivně informační skupiny vypravila ve středu  11. dubna do Solnice, na frekventovanou silnici č.I /14, kterou musí denně i několikrát přejít žáci a žákyně z místní základní školy.

Mezi sedmou a osmou hodinou ranní tu zde do školy pospíchají malí i ti větší a spolu s nimi často i rodiče, prarodiče nebo pedagogové.

U přechodu pro chodce, který je zde kvůli většímu bezpečí chodců ještě zajištěn semafory, oslovovali policisté většinu příchozích  a podle věku zjišťovali informace, které  chodci o správném přecházení mají.
Ti nejmenší správně věděli, že dříve, než vstoupí do vozovky, musejí vždy zastavit, pořádně se rozhlédnout a přesvědčit se, že auto nejede nebo stojí, než na přechod vstoupí. Policisté začínajícím samostatným účastníkům silničního provozu vždy radí, že lépe je počkat. Raději o chvilku déle dorazit na vyučování nebo do jakéhokoliv cíle, než aby do vozovky vstoupili zbrkle. Starších školáků se formou mini kvízu vyptávali na absolutní přednost chodců na přechodech a na správné rozhlížení se před vstupem do vozovky. Pokud si někdo spletl stranu nebo nevěděl, kde s rozhlížením začít, policisté ho názorně postavili směrem k přechodu pro chodce a pak už bylo jasné, ze které strany se vozidlo k chodci přiblíží dříve.

Většina oslovených dětí, ale i dospělých, si s otázkami úspěšně poradila. Větší i ti nejmenší pak odměnou dostali omalovánky, vystřihovací modely členů Integrovaného záchranného systému nebo pexeso s dopravními značkami. 

Preventivní akce se spolu s policisty zúčastnila i zástupkyně Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR, jež s Policií ČR na dopravně bezpečnostním projektu spolupracuje, a i ta po vyslechnutí správných odpovědí dětem rozdala rozvrhy, propisky, balonky a další propagační předměty.

por. Mgr. Alena Kacálková
11. dubna 2012

 

vytisknout  e-mailem