Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečnost v silničním provozu

HRADECKO – Hlavní téma přednášek tohoto týdne  

V průběhu 22. týdne roku 2012 (28. května – 1. června) hradecký preventista zrealizoval, nebo se se svými kolegy zúčastnil několika preventivních akcí. Jednalo se o 4 přednášky v Preventivně informačním centru, jednu akci s předškoláky na dopravním hřišti a preventivní dopoledne v jedné z mateřských škol. Dále se hradečtí policisté zúčastnili i dětského dne Městské policie Hradec Králové s názvem „Hradec Králové – bezpečné město 2012“.

V pondělí 28. května policista přednášel v Preventivně informačním centru hradecké policie. Téma dvou přednášek bylo shodné. Jednalo se o krátkou prezentaci činnosti Policie ČR, popsání toho jak takový uniformovaný policista ve službě vypadá. Dále bylo hovořeno o bezpečnosti v silničním provozu jak v roli chodce, cyklisty, ale i spolujezdce v autě. Dále se policista zmínil o tom, jak se zachovat v případě oslovení cizím člověkem a v případě nálezu cizího předmětu. Do centra zavítali žáci Mateřské školy Kosice, kteří si rovněž odnesli reflexní vestičky oddělení BESIP. Vestičky, které budou nosit na školních procházkách, jsou do mateřských škol distribuovány v rámci kampaně Ministerstva dopravy České republiky s názvem „Jsme vidět!“. Hned po nich do centra zavítali třeťáci ze Základní školy Komenského, Holice.
V úterý se hradecký preventista společně se svými kolegy z dopravního inspektorátu a hlídkové služby zúčastnili dětského dne Městské policie Hradec Králové s názvem „Hradec Králové – bezpečné město 2012“. U policejního „stánku“ si mohli návštěvníci prohlédnout služební vozidlo a motocykl, dále si děti měly možnost prohlédnout výstroj policisty zařazeného v pořádkové jednotce, vybavení dopravního policisty. S návštěvníky stánku policisté hovořili především na téma bezpečnosti v silničním provozu. Návštěvníci stánku odcházeli s dárkovými předměty Policie ČR, informačními letáky oddělení BESIP, či reflexními prvky.
Ve středu policista z Preventivně informační skupiny HK a hradečtí dopraváci vyrazili na dopravní hřiště u všesportovního stadionu v Hradci Králové. Sem dále dorazili dobrovolní hasiči z Malšovy Lhoty a pracovníci firmy Idiada a.s., kteří se zabývají výzkumem následků dorpavních nehod. V 9 hodin dopoledne na hřiště dorazil i autobus plný malých předškoláků z Mateřské školy Hořiněves. Tito si na svých kolech, pod vedením zkušené dopravačky, vyzkoušeli, jaké je to se pohybovat po silnici. Dále na děti čekala další stanoviště a to u hasičů, policejního preventisty a pracovníků firmy Idiada a.s. Na těchto se dozvěděly mnoho užitečných rad směřujících k jejich bezpečnému pohybu v silničním provozu. U hasičů si prohlédly hasičské vozidlo, vyslechly informace o tom, jak nebezpečný může být oheň, nebo si například vyzkoušely vakuové dlahy. Děti si dále prohlédly služební vozidlo a motocykl Policie ČR, „výzbroj“ dopraváků na odhalení rychlejedoucích řidičů a výstroj policisty z pořádkové jednotky.
Ve středu hodinu po poledni policista v Preventivně informačním centru přivítal deváťáky ze Základní školy Osice. S nimi policista hovořil na téma trestní odpovědnosti a trestné činnosti mládeže. V průběhu přednášky zaznělo několik zvídavých dotazů, na které policista hbitě odpověděl.
Na stejné téma jako v pondělí, hovořil i policista ve čtvrtek a to rovněž v Preventivně informačním centru, tentokráte však k žákům Mateřské školy Klíček Hradec Králové.
Páteční dopoledne policista strávil v Mateřské škole Nechanice. Zde policista všem žákům školky v průběhu tří přednášek sdělil důležité informace o bezpečnosti v silničním provozu a obecně bezpečném chování. Policista ve školce žákům nechal reflexní vestičky oddělení BESIP. Vestičky, které budou nosit na školních procházkách, jsou do mateřských škol distribuovány v rámci kampaně Ministerstva dopravy České republiky s názvem „Jsme vidět!“. Po ukončení přednášek měli malý caparti možnost si prohlédnout část služební výstroje, služební vozidlo a figurínu jménem Karel oděnou v protiúderovém kompletu.


fotogalerie ke zhlédnutí zde…

 

Více preventivních informací na úseky silničního provozu nejdete na www.ibesip.cz

Více o kampani „Jsme vidět!“ naleznete zde…


Čtěte také:
Přednáška s exkurzí
– článek z preventivní akce na Jičínsku
Bezpečné chování v silničním provozu - článek z preventivní akce na Jičínsku
Bambiriáda v Náchodě - článek z preventivní akce na Náchodsku

nprap. Jan Čížkovský
4. června 2012
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem