Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Převaděč způsobil vážnou nehodu

KRAJ: Výzva svědkům - Aktualizace. 

Kriminalisté pokračují v důkladném vyšetřování případu. Z poskytnutých svědectví vyplývá, že se na místě nehody měla pohybovat i žena s kočárkem, kterou se zatím nepodařilo ztotožnit. Znáte-li její totožnost, ozvěte se na tísňové lince 158. Stejně tak mohou učinit řidiči, kteří byli ohroženi ujíždějícím vozidlem, a s policií nebyli dosud v kontaktu. Kriminalistům by pomohly případně i záznamy z palubních kamer. 

Děkujeme za spolupráci.

por. Petr Vala, 2. listopadu 2022 - Aktualizace

Včerejšího dne bylo ujíždějícímu cizinci sděleno obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu obecné ohrožení, neboť vydal převážené migranty ve vozidle, policisty a další účastníky silničního provozu v nebezpečí smrti, či těžké újmy na zdraví, přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, kdy za úplatu převážel Syřany přes hranice se Slovenskem v dodávce v nelidských a ponižujících podmínkách a zločinu násilí proti úřední osobě, neboť proti zakročujícím policistům užil vozidlo jako zbraň. Státnímu zástupci byl kriminalisty dán podnět k vzetí muže do vazby. Obviněnému v případě uznání viny hrozí v krajním případě až patnáctiletý pobyt za mřížemi.

Videovyjádření ZDE. 

Audiovyjádření NÍŽE.

por. Petr Vala, 2. října 2022 - Aktualizace

V sobotu ráno kolem sedmé hodiny se policisté společně s celníky na kontrolním stanovišti na hraničním přechodu se Slovenskem Lanžhot – stará cesta pokusili marně zastavit bílou dodávku s cizí registrační značkou. Ta přes kontrolní stanoviště projela vysokou rychlostí a pokračovala v jízdě do vnitrozemí. Do pronásledování ujíždějícího automobilu se následně zapojily tři hlídky. Šofér bílé dodávky do jednoho služebního vozu dokonce úmyslně naboural, jen šťastnou náhodou se mu nepodařilo policisty ze silnice vytlačit. Pronásledování nebezpečného převaděče pokračovalo přes Lanžhot až do Břeclavi, kde ve vysoké rychlosti nezvadl průjezd křižovatkou a postupně narazil do dvou zaparkovaných automobilů a rodinného domu. Uvnitř dodávky se v té době tísnilo 29 migrantů ze Sýrie, mezi nimi byly ale i malé děti. Po vážné nehodě bylo zraněno přes dvacet osob, které byly následně převezeny do několika nemocnic na ošetření. Zraněny byly i tři malé děti. V současné době si případ převzali krajští kriminalisté, kdy je věc prozatím prošetřována pro podezření ze spáchání trestných činů Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a Obecného ohrožení.

por. Petr Vala, 1. října 2022

vytisknout  e-mailem