Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Převaděč ujížděl před policisty

Převaděč ujížděl s migranty rychlostí 200km/h a zastavil ho až PIT manévr 

Dnes 3. října kolem druhé hodiny v noci policistům na dálnici D1 ujížděl řidič v osobním motorovém vozidle Volkswagen Passat, který byl podezřelý z převozu migrantů. Řidič na výzvu k zastavení nereagoval a rychlostí přesahující až 200km/h ujížděl směrem na Prahu. Z tohoto důvodu se policisté z Oddělení hlídkové služby Praha IV. spolu s dalšími hlídkami postavili na nejbližší sjezdy z dálnice. V okamžiku, kdy vozidlo projelo kolem exitu č. 12, se hlídka připojila k pronásledování vozidla ve snaze kolegům pomoci. Řidič pronásledovaného vozidla stále nereagoval na výzvu k zastavení a dále pokračoval v ujíždění a u exitu č. 8 sjel u benzínové čerpací stanice na Čestlice. V průběhu pronásledování se další hlídky postupně snažily vytvořit řidiči zátarasy, nicméně řidič stále velmi vysokou rychlostí ujížděl. Řidič na kruhové objezdy najížděl v protisměru, a když se policejní hlídka dostala na úroveň ujíždějícího vozidla, tak řidič strhl řízení a snažil se hlídku vytlačit ze silnice. Pokus o vytlačení policistů se několikrát opakoval. Pronásledované vozidlo následně vjelo do ulice Uhříněvská, kde policisté za pomoci PIT manévru vozidlo zastavili.

Po zastavení vozidla se ukázalo, že se skutečně jednalo o převaděče, který ve vozidle převážel celkem pět migrantů ze Sýrie. Jeden z migrantů byl po celou dobu pronásledování ukrytý v kufru vozidla.

Policisté na místě pětatřicetiletého řidiče z Uzbekistánu zadrželi pro podezření z trestného činu násilí proti orgánu veřejné moci a trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce až pěti let.

Všech pět uprchlíků si převzali policisté z cizinecké policie Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

kpt. Eva Kropáčová
3.10.2023

vytisknout  e-mailem