Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Přetížené kamiony převážející dřevo

Ms kraj: Policisté z Kamion - teamu řeší přetížená vozidla, nadrozměry i další přestupky 

Dopravní policisté z moravskoslezského KAMION – TEAMu se denně pohybují zejména na nejvytíženějších úsecích komunikací v našem kraji a kontrolují nákladní vozidla. V poslední době zjistili několik přetížených nákladních vozidel převážejících dřevo. A nejen to.

V uplynulém období se jednalo například o dva dny, kdy hlídky kontrolovaly provoz na Frýdecko-Místecku, konkrétně na silnici č. I/11 v katastru obce Bystřice ve směru na Slovensko. U nákladních vozidel se policisté zaměřili na nízkorychlostní kontrolní vážení a rovněž sociální předpisy, tedy dobu řízení, přestávky a dobu odpočinku řidičů. V průběhu dvou dnů zjistili policisté pět jízdních souprav, které byly naloženy dřevem, a přetížené. Mezi těmito „zvítězil“ zahraniční dopravce, jehož jízdní souprava byla přetížena o téměř 8 800 kg. Řidičům byly uloženy pokuty v příkazním řízení v celkové výši 60 000 korun a kauce provozovatelům v celkové výši 180 000 korun.

To nebylo vše, u jednoho nákladního vozidla zjistili policisté nezaplombovaný snímač pohybu, za což si řidič vysloužil kauci ve výši 50 000 korun.

A dále, jeden z řidičů usedl za volant kamionu po požití alkoholických nápojů. Policisté odborným měřením zjistili v jeho dechu přes 0,4 promile alkoholu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil. Vzhledem k faktu, že se jednalo o zahraničního řidiče a byla důvodná obava, že se bude vyhýbat správnímu řízení, uložili mu policisté na místě kauci 7 000 korun.

Když je výše zmíněn KAMION – TEAM, připomeňme si, že se jedná o tým moravskoslezských dopravních policistů, kteří se specializují na kontroly nákladních vozidel. Kontroly směřují zejména na dodržování sociálních předpisů, přepravu nebezpečných věcí a látek, technický stav vozidel, hmotnostní limity vozidel a přepravu nadrozměrných nákladů. Uvedená problematika je z hlediska odbornosti vskutku náročná a specializovaná, přičemž samotné kontroly vozidel a řešení případných zjištěných porušení zákonů jsou časově dosti náročná. Nabízím pár „čísel“ z výslednosti: policisté z moravskoslezského kamion teamu zjistili za prvních deset měsíců letošního roku téměř 680 porušení hmotnostních limitů nákladních vozidel (tzv přetížení) a 315 přestupků porušením povolených rozměrů vozidla. Z těchto věcí vyřešili přes 800 na místě v příkazním řízení, výše uložených pokut dosáhla téměř 7 milionu korun (zbývající oznámili správnímu orgánu). Jak je výše uvedeno, policisté týmu řeší také další zjištěné přestupky, například z oblasti dodržování sociálních předpisů (téměř 700) či přepravě nebezpečných látek a věcí (cca 20).  

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 28. listopadu 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem