Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Přetížená vozidla, překročení délky vozidla…

Ms kraj: Policisté dálničního oddělení zjistili přetížená vozidla 

Policisté dálničního oddělení Ostrava řešili v uplynulých dnech kromě jiného také dvě přetížená nákladní vozidla, u jednoho navíc zjistili překročení povolené délky soupravy.

První vozidlo zastavili policisté na dálnici D1 v katastru Ostravy. Muž řídil ve směru na Polsko nákladní vozidlo s návěsem a převážel pracovní stroj (bagr). Předložil povolení pro zvláštní užívání pozemních komunikací. Policisté provedli nízkorychlostní kontrolní vážení a měření. Přístroj vykázal celkovou hmotnost vozidla téměř 110 000 kilogramů, povoleno bylo však jen 60 000 kilogramů. Dále, policisté zjistili překročení maximální povolené délky soupravy o téměř 1,5 metru oproti vydanému povolení.

Policisté zakázali řidiči další jízdu do doby přeložení nákladu a vyřízení příslušného povolení. Uložili mu na místě pokutu ve výši 15 000 korun v příkazním řízení pro spáchání přestupku podle zákona o pozemních komunikacích. Provozovatel je podezřelý z přestupku podle totožného zákona, přičemž policisté věc oznámili příslušnému správnímu orgánu.

Ve druhém případu se jednalo o řidiče nákladního automobilu, který jel rovněž po dálnici D1. Policisté na základě kontrolního vážení zjistili překročení nejvyšší povolené hmotnosti vozidla a povolené hmotnosti na nápravy vozidla. Celková hmotnost vozidla byla téměř 9000 kilogramů, přetížení vycházelo na téměř 5 500 kilogramů. Policisté zakázali řidiči další jízdu do doby, než odstraní překročení naměřených hodnot. Uložili mu na místě pokutu ve výši 15 000 korun v příkazním řízení pro spáchání přestupku podle zákona o pozemních komunikacích. Provozovateli uložili kauci ve výši 50 000 korun a pro podezření z přestupku podle stejného zákona věc oznámili příslušnému správnímu orgánu.

Obecně lze uvést, že policisté mají oprávnění uložit řidičům a provozovatelům vozidel cizí státní příslušnosti kauci v případě, že je důvodné podezření, že se bude řidič či jiný dotčený subjekt vyhýbat správnímu řízení, ve kterém se bude přestupek projednávat. Výše těchto kaucí za letošní rok činí přes 6 milionů korun z více než 200 uložených kaucí.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 19. června 2019

Odkazy do noveho okna

nákladní _bagr1

nákladní _bagr1 

Detailní náhled

nákladní_bagr2

nákladní_bagr2 

Detailní náhled

nákladní_přetížení

nákladní_přetížení 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem