Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Přestupkový fantóm

Pod tklivou legendou láká z lidí „půjčky“, které ale nevrací. Nepodvedl i vás? 

Kriminalisté prvního policejního obvodu prošetřují několikero případů, v tuto chvíli přestupků, které se sice staly na různých místech metropole, ale pod stejnou legendou. Na základě dosavadních zjištění by se ale zmiňované přestupky mohly změnit na trestný čin, neboť je zřejmé, že se s největší pravděpodobností jedná o takzvanou pokračující trestnou činnost, které se dopouští jedna a táž osoba.

V celé věci hraje hlavní roli jeden jediný muž, který z náhodně oslovených lidí láká, pod různými legendami, drobné finanční obnosy, které nikdy nepřesahují částku pěti tisíc korun. Hranice pěti tisíc je totiž pomyslným mezníkem mezi přestupkem a trestným činem.

Dotyčný ale zřejmě neví, že pokud se škody v rámci jednotlivých případů sečtou, může se kvalifikace změnit z přestupku proti majetku na podezření z trestného činu podvod.

Hledaný muž svým náhodným obětem vždy poskytne srdceryvný příběh. Někdy se mu mělo přihodit to, že při cestě z nemocnice od své na smrt nemocné vnučky přišel o všechny své osobní věci, přičemž se ale potřebuje dostat domů. Jindy se zase vydává za lékaře, který spěchá do nemocnice, nebo za svým těžce nemocným pacientem, který má na kahánku, ale bohužel v chvatu nechal vše, včetně peněženky doma. Výsledek je ale vždy stejný, tedy, že od poškozených požaduje půjčit hotovost, díky které by splnil své „poslání“.

Důvěryhodnost svým legendám dodává tím, že osloveným vždy nadiktuje e-mailovou adresu, na kterou mu mají zaslat bankovní spojení, aby mohl půjčené finance obratem vrátit. Není také výjimkou, že slibuje vrácení mnohem větší částky, než které se mu od dobrodinců dostalo. Za tímto účelem diktuje adresy v této podobě petrstrnad@centrum.cz, strnadpetr@centrum.cz , nebo další obdobné mutace těchto adres.

Nikoho samozřejmě nepřekvapí, že půjčené peníze dotyčný samozřejmě nevrací.

Kriminalisté prošetřováním také zjistili, že se tento fantom obdobného protiprávního jednání měl dopouštět či se stále dopouští také ve východních Čechách.

Dotyčného muže se ale zatím nepodařilo vypátrat a zadržet. Proto se nyní obracíme s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. Pokud se komukoli z vás přihodila stejná či obdobná situace, přihlaste se prosím kriminalistům prvního policejního obvodu prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Stejně tak prosíme každého, kdo zná totožnost muže, který se živí popsaným způsobem, případně víte, kde se tento muž zdržuje či pohybuje, aby nám tyto informace předal stejnou cestou, tedy prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Zároveň bychom chtěli apelovat na každého, aby určitě neposkytoval náhodným kolemjdoucím jakékoli finanční prostředky, byť by jeho důvody žádosti o pomoc byly sebetklivější. Předejdete tak tomu, abyste se stali obětí, byť přestupkového, nebo dokonce trestněprávního jednání. Zároveň tím také zabráníte tomu, aby si shora popsaní filutové žili na váš úkor na vysoké noze.

por. Mgr. Tomáš Hulan 22. 2. 2019

vytisknout  e-mailem