Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Přestupek řidiče skončil obviněním spolujezdce

Řidič nadýchal bezmála půl promile alkoholu. Spolujezdec se to snažil vyřešit úplatkem, avšak neuspěl.  

Incident se odehrál ve středu krátce po druhé ráno na Mostě Barikádníků. Právě tam si totiž policisté z oddělení hlídkové služby prvního policejního obvodu všimli vozidla značky Mercedes, jehož řidič nebyl schopen vůz udržet v jízdním pruhu. Proto se ho policisté rozhodli zastavit a zkontrolovat. Ve vozidle se v té chvíli nacházely dvě osoby, konkrétně čtyřiadvacetiletý, rumunsky hovořící řidič a třiadvacetiletý spolujezdec. Již během prvního kontaktu policisté z vozidla cítili alkohol, a proto se rozhodli u řidiče provést orientační dechovou zkoušku, která jejich podezření také potvrdila. Na displeji přístroje se totiž objevila hodnota téměř půl promile alkoholu v dechu.
 
Tomuto pozitivnímu výsledku však předcházelo několik neúspěšných pokusů, jelikož řidič do přístroje, možná úmyslně, nedýchal dostatečně dlouhou dobu. V tu chvíli se do celé věci vložil spolujezdec, který policistům nabídl finanční hotovost ve výši patnácti stovek za to, že je oba nechají z místa odjet bez jakéhokoliv projednání, či postihu. To ještě několikrát zopakoval, a jak zřejmě netušil, tak přímo do zapnuté kamery. Ani reakci policistů pravděpodobně nepředpokládal, ještě totiž stihl přesvědčit řidiče, aby se dechové zkoušce podrobil v domnění, že policisté jeho nabídku přijmou. Když ale oba skončili v policejních poutech, pochopil, že policisté rozhodně nemají v úmyslu nechat se uplatit.
 
Oba muži následně skončili na služebně v Holešovicích. Tam policisté řidiče oznámili správnímu orgánu za přestupkové jednání a kriminalisté obvinili spolujezdce z trestného činu podplacení, za což mu v případě odsouzení hrozí až šestiletý pobyt za mřížemi.
 
por. Bc. Iveta Martínková - 26. 4. 2015

vytisknout  e-mailem