Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Přeshraniční projekt české a saské policie

KRAJ - V uplynulých dnech 5. prosince 2017 došlo na Policejním ředitelství Görlitz k podpisu kooperační smlouvy ke společnému projektu české a saské policie. 

V uplynulých dnech se na Policejním ředitelství v německém Görlitz sešli policejní prezident Policejního ředitelství v Görlitz Torsten Schultze, ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Vladislav Husák a ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje plk. Mgr. Jaromír Kníže. Na schůzce zástupci všech tří policejních krajů podepsali kooperační smlouvu  česko - saského projektu s názvem "Společné potírání kriminality v oblasti komerční osobní i nákladní dopravy v Sasko - českém příhraničí".

Ten směřuje k ještě intenzivnější spolupráci saské a české policie. Díky projektu by se měla zvýšit četnost policejních kontrol v přeshraniční nákladní dopravě. Zaostřeno bude zejména na kontroly přeshraniční živnostenské nákladní dopravy. Policejní ředitelství Görlitz chce touto cestou společně s českými partnery pořídit nejmodernější počítačovou a vyhodnocovací techniku, s níž mohou být poklesky odhalovány.

Projekt je podporován Evropskou unií, a pokud dojde ze strany schvalovací komise ke kladnému stanovisku, mohl by být projekt v následujícím roce zahájen.

Policejní prezident saské policie Torsten Schultze k tomu řekl: „Zemské okresy Bautzen a Görlitz, stejně jako Liberecký a Ústecký kraj jsou každodenním tranzitním územím přeshraniční nákladní dopravy. Také v této oblasti je nutné spolupráci přiřknout velký význam. Společná školení a dopravní kontroly existují již nyní, ale my chceme tuto spolupráci s našimi českými sousedy ještě více zintenzivnit, abychom se dokázali postarat o více bezpečí na silnicích.“

S moderní technikou a aktuálním know-how bude Policejní ředitelství Görlitz čelit současným trendům v nákladní dopravě. Stále častěji zjišťují policisté dopravního dohledu ředitelství nákladní vozidla a autobusy s manipulacemi na tachografech. Přitom se ve většině případů nejedná o žádný kavalírský delikt, ale o trestný čin.

Nejen, že jsou prostřednictvím technických zásahů do přístrojů obcházeny předepsané doby řízení řidičů, čímž je snižována schopnost řídit a ohrožována bezpečnost ostatních účastníků silniční dopravy. Manipulace na snímačích rychlosti se pro speditéry vyplatí i finančně, když namísto předepsané a zdokumentované nejvyšší povolené rychlosti urazí souprava o deset až dvacet kilometrů v hodině víc. Čas je v podnikání v dopravě takříkajíc z důvodu velkého tlaku konkurence penězi v hotovosti.

Vedle výše uvedené techniky a školení policistů v jejich obsluze by měly být transportéry vybaveny moderní videotechnikou. Ta umožní policistům kontrolovat chování řidičů nákladních vozů a autobusů v jejich kabinách ze souběžně jedoucího transportéru. Vozidlo bude vybaveno také termovizí a přístrojem na prověřování dokumentů.

Také čeští partneři se těší na novou techniku pro dohled nad silničním provozem, jež si chtějí v rámci projektu pořídit.

Vertragsunterzeichnungzleva ředitel Jaromír Kníže, Policejní prezident Torsten Schultze a ředitel Vladislav Husák
Ještě důležitější než zakoupená technika je ale ještě další aspekt přeshraniční projektové práce. Policisté na obou stranách hranice, jež jsou každodenně odkázáni na společné dopravní kontroly nebo na spolupráci při přeshraničním vyšetřování dopravních provinění, budou mít v rámci společných seminářů a vzájemných hospitacích příležitost spolupráci prohloubit, jeden druhého lépe poznat, a tak zvýšit kvalitu vlastní práce.

14. 12. 2017
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

Odkazy do noveho okna

Vertragsunterzeichnung

Vertragsunterzeichnung 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem