Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Přes sociální sítě lákal z nezletilé dívky intimní videa

KRAJ- Muži hrozí trest odnětí svobody až na 12 let. 

Koncem měsíce května zahájili středočeští kriminalisté Oddělení kybernetické kriminality trestní stíhání sedmadvacetiletého muže z Kladenska. Ten je podezřelý ze spáchání zvlášť závažného zločinu sexuální nátlak v jednočinném souběhu s přečinem výroba a jiné nakládání s dětskou pornografií, kterého se měl dopustit tím, že od ledna letošního roku až do konce května prostřednictvím sociálních sítí Facebook a Instagram začal komunikovat s nezletilou dívkou, kterou požádal o přátelství. Nejprve s ní začal  komunikovat a později ji měl prostřednictvím těchto sítí nutit k zaslání jejích choulostivých a intimních videií, a to i přes to, že věděl, že jí je méně než 15 let. Toto činil pod pohrůžkou, že pokud dívka neuposlechne, zašle jejím spolužákům  její choulostivé video, jímž disponuje. Dívka ze strachu videa muži poslala, později však začala odmítat a přestala s mužem komunikovat, ten však měl i nadále naléhal a dívce vyhrožovat. Ve chvíli, kdy mu dívka žádné další video neposlala, rozeslal její videa čtyřem dívčiným spolužákům.
Muži za toto jednání hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody v délce trvání až na 12 let.

SAY NO! ŘEKNI NE!
Pokud vás kdekoliv na internetu nebo prostřednictvím sociálních sítí kontaktuje neznámá osoba, nikdy nereagujte na výzvy s nevhodným obsahem, nezasílejte v žádném případě své intimní a choulostivé fotografie nebo videa cizím osobám, ale ani svým přátelům. Tyto materiály mohou být velmi snadno zneužity a použity proti vám.

I proto, že případů sexuálního nátlaku a vydírání dětí prostřednictvím internetu a sociálních sítí přibývá, vznikla v roce 2017 kampaň Evropského policejního úřadu Europol s názvem SAY NO! (ŘEKNI NE!). V návaznosti na tento znepokojivý fenomén evropské orgány uplatňující právo spojily své síly na spuštění kampaně s cílem zvýšit informovanost a bojovat proti zvyšujícímu se trendu online sexuálního nátlaku a vydírání nezletilých osob.
Na kampani spolupracovala rovněž Policie České republiky prostřednictvím odborné spolupráce Národní centrály proti organizovanému zločinu.
Kampaň zahrnuje film, který pomáhá rozpoznat potenciální rizikovou komunikaci vedoucí k sexuálnímu nátlaku a vydírání, poskytuje online preventivní rady a upozorňuje na důležitost nahlásit takové závadové jednání kompetentním orgánům.

Rady pro děti
(dostupné z: https://www.policie.cz/clanek/sayno-celoevropska-kampan-proti-internetovemu-sexualnimu-natlaku-a-vydirani-deti-rekni-ne.aspx)

Jsi oběť? Řekni si o pomoc. Nahlaš to!  
Výzva Europolu těm, kteří se stali nebo se můžou stát cílem páchání této trestné činnosti je následující: „Neplať a nestyď se to ohlásit na policii. Pokud Ti někdo bude vyhrožovat, že bude sdílet Tvé fotky nebo video se sexuálním podtextem, když nepošleš peníze, postupuj následovně:

Už nic dalšího nesdílej, nic neplať.
1. Vyhledej pomoc. Nejsi sám.
2. Uchovej si důkazy. Nic nevymaž.
3. Přestaň komunikovat. Odstav dotyčnou osobu.
4. Oznam to na policii!

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
11. června 2020

vytisknout  e-mailem