Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přes půl tuny kokainu dorazilo do Česka v krabicích s banány

646 kilogramů kokainu odhalili policisté Národní protidrogové centrály v zásilce bio banánů ve skladu obchodního řetězce v Klecanech u Prahy. V sobotu odpoledne je k podezřelým balíčkům s bílým práškem přivolali zaměstnanci skladu, kteří na překvapivý obsah v krabicích s banány narazili při vykládání palet. 

Zásilka do Česka směřovala z Ekvádoru přes Nizozemsko a je možné, že na trase došlo k „logistické chybě“, kdy si někdo v holandském přístavu nestihl kokain ze zásilky vyzvednout. 

Že se jedná o kokain, policisté určili díky testu NARK II. Prohledali celou šarži banánů včetně zásilek dodaných na další distribuční místa obchodního řetězce. Všech 646 balíčků ale bylo na jednom místě - v Klecanech.

Cihly kokainu byly pod dohledem zásahové jednotky Středočeského kraje převezeny do režimového skladu, kde jsou drogy nepřetržitě střeženy. Po odborném zkoumání skončí droga ve spalovně.

Případ má mezinárodní přesah, proto se do něj zapojil EUROPOL i INTERPOL a intenzivně pátráme po  příjemci i odesílateli zásilky.

A za kolik by se zajištěné množství podařilo prodat, kdyby se dostalo až k pouličnímu prodeji? Na to není možné jednoznačně odpovědět, cena totiž v distribučním řetězci roste a látka je postupně ředěná. Vzhledem k tomu, že zásilka přišla přímo z Jižní Ameriky, předpokládáme vysokou čistotu (80 – 90% kokainu). Při nákupu přímo u drogových kartelů se cena pohybuje kolem pěti tisíc dolarů za kilogram. Po převozu do Evropy a nákupu přímo od překupníků vzroste cca na 30 000 eur za kilogram. V České republice se pak „velkoobchodní“ cena pohybuje kolem milionu korun.

Pro pouliční prodej je kokain ředěn dalšími látkami, v jedné dávce ho pak bývá 10 – 50% a cena tak může kolísat od tisícovky až k pěti tisícům. Pokud by se tedy podařilo celých 646 kg kokainu prodat po jednotlivých gramech, bylo by možné utržit od dvou do pěti miliard korun.

kpt. Mgr. Lucie Šmoldasová
tisková mluvčí
Národní protidrogová centrála SKPV PČR
15. srpna 2023

vytisknout  e-mailem