Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Přes odcizený alkohol, elektrokola až po traktor …

Frýdecko-Místecko - kriminalisté trojici obvinili. 

Stopy zajištěné na místech činu, vyhodnocené kamerové záznamy, ale také vlastní operativní činnost a spolupráce frýdecko-místeckých, třineckých a opavských kriminalistů vedla k dopadení a zahájení trestního stíhání dvou mužů (41 a 33 let) a 34leté ženy z Ostravy.

Trojice má mít na svědomí několik skutků majetkové trestné činnosti nejen na Frýdecko-Místecku, ale také na Opavsku či v Ostravě. Některých skutků se měli dopouštět společně, další má mít na svědomí starší z mužů samostatně. Na místa činu je měla vozit žena svým vozidlem, muži pak měli při vloupáních překonávat zámky a okna.

Již v prosinci loňského roku se trojice měla ve Frýdku-Místku vloupat do pivního baru a odcizit kromě kávovaru či televize také několik lahví alkoholických i nealkoholických nápojů a různé pochutiny. Také zde měli poškodit automat na cigarety. O pár dní později se měli neúspěšně pokusit vniknout do trafiky a prodejny potravin. U benzínové čerpací stanice pak měla žena s mladším z mužů odcizit propan butanové láhve.

Jejich „řádění“ na Frýdecko-Místecku měli završit vloupáním do vozidla zaparkovaného před garáží rodinného domu. Z toho měli odcizit tašku s elektronikou a také dálkový ovladač ke garážovým vratům. Po chvíli se vrátili zpět na místo, kde si měli ovladačem otevřít garáž a z té odcizit dvě elektrokola. Majiteli tak měli způsobit škodu poškozením vozidla přes 47 tisíc korun a odcizením věcí 143 tisíc korun.

Na Opavsku měli v únoru letošního roku po vypáčení dveří garáže odcizit zde zaparkovaný zahradní traktor. Aby ho však měli na čem odvést, měli se o pár ulic dál zmocnit přívěsného vozíku, který zapojili ke svému vozidlu. Když se jim nepodařilo traktor na vozík naložit, měli jej odtáhnout za vozidlem na odlehlé místo, kde jej přikryli plachtou. Přívěsný vozík měli odstavit na silnici poblíž Hlučínského jezera. Policistům se po pár dnech podařilo traktor i vozík vypátrat a vrátit jejich majitelům.

Staršímu muži je pak ještě kladeno za vinu vloupání do vozidla v Ostravě, ze kterého měl odcizit autorádio.

Celková škoda způsobená poškozením a odcizením věcí přesáhla 500 tisíc korun. Kriminalisté trojici obvinili z přečinů krádeže a poškození cizí věci. Obviněným tak v případě odsouzení hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Oba muži navíc byli v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost potrestáni a znali se právě z výkonu trestu odnětí svobody.

nprap. Bc. Kateřina Kubzová
oddělení tisku
31. května 2023

vytisknout  e-mailem