Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přeposlat omylem obdržený kód? Nikdy!

NÁCHODSKO – Manželé málem přišli o 90.000 korun 

mobil2.jpgIlustrační foto/archiv Policie ČR
Policisté z Náchodska prověřují podezření z podvodného jednání za pomoci SMS zpráv. Pípla vám esemeska a vzápětí volá na vaše číslo příjemný, ale zcela neznámý hlas, že obdržená zpráva byla omylem poslána vám, ale ve skutečnosti patří jemu? Pak vězte, že s vámi mluví podvodník a rozhodně mu tu zprávu neposílejte. Stali byste se totiž téměř najisto obětí podvodu.
 
Právě takové jednání nyní prověřují novoměstští policisté. Manželé z okolí Nového Města nad Metují přišli v minulých dnech oznámit, že se jim někdo pokusil pomocí platby z telefonního účtu odcizit částku 90.000 korun. Naštěstí ale svoji chybu včas napravili a stihli účet zablokovat.
 
Jak už bylo popsáno v prvních řádcích, na telefonní číslo jednoho z manželů o půl šesté večer dorazila sms zpráva. Ještě než si ji stihli přečíst, volal příjemný mužská hlas a prosil o přeposlání prý omylem zaslané zprávy na své telefonní číslo. Aniž zprávu pořádně četli (byl tam jakýsi kód), zprávu přeposlali. Opravdu divná jim začala být až zpráva následující, oznamující, že jim byl navýšen limit na m-platby na 90.000 korun. Tady už nezaváhali, okamžitě se spojili s operátorem a všechny limity a případné m-platby nechali zablokovat. Jen tak zřejmě zabránili nutnosti uhrazení velké částky.
 
Policisté celý případ prověřují. Již nyní zjistili, že podobný případ řeší i policisté v Chebu, tam ze stejného telefonního čísla muž zavolal jiné neznámé ženě o přeposlání autorizačního kódu. Poté jí z kreditu zmizela částka 2.000 korun.
 
Jak je snadné stát se obětí telefonního podvodníka jste mohli dočíst v předchozích řádcích. Policisté proto varují občany, aby nepřeposílali dalším osobám sms zprávy s autorizačními kódy, přístupovými hesly a podobným obsahem.
 
Více o podvodech prostřednictvím sms a mobilního telefonu čtěte i zde.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
20.3.2013 v 16.00

vytisknout  e-mailem