Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přepadení prodejny objasněno

TRUTNOVSKO - Za loupež mu hrozí až deset let 

Úpičtí policisté v úterý odpoledne 11. 12. 2012 vyjížděli do Velkých Svatoňovic, kde mělo dojít k loupeži, při které měl v té době ještě neznámý pachatel užít násilí s cílem zmocnit se cizí věci majitele jednoho z místních obchodů. Ihned po příjezdu na místo muži zákona zjistili, že krátce před druhou hodinou odpolední vešel do provozovny muž, který fyzicky napadl osobu stojící za pokladnou, která v obavě o svůj život utekla do zadní části ochodu. Agresivní muž ihned po útoku z pokladny odcizil finanční hotovost ve výši několika tisíc korun, se kterými z prodejny utekl. Majitel provozovny se ihned po tomto ataku s další osobou rozhodl pachatele pronásledovat. Po několika minutách zloděje dostihli a zadrželi. Podezřelý mladík skončil ihned poté na policejním útvaru, kde se pod tíhou důkazů trutnovským kriminalistům ke svému protiprávnímu jednání doznal.
Při uvedeném přepadení naštěstí nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění osob, které v době útoku v prodejně pracovaly.
„Zadržet“ osobu podezřelou ze spáchání trestného činu je oprávněn dle ustanovení § 76 odstavce 2 Trestního řádu kdokoli, pokud je to nutné ke zjištění totožnosti, k zamezení útěku pachatele nebo k zajištění důkazů. Člověk, který využije ustanovení shora uvedeného paragrafu je však povinen tuto osobu ihned předat policejnímu orgánu.
V průběhu dokumentování shora uvedené trestné činnosti se osmnáctiletý mladík z Úpicka přiznal ještě k dalším dvěma krádežím. Jednalo se o odcizení pohonných hmot ze zaparkovaných nákladních motorových vozidel, která stála na volně přístupných místech v Malých Svatoňovicích.
Za zločin loupež a přečin krádeže provedené vloupáním může být soudem uložen trest odnětí svobody až na deset let.
Policejní komisař podal cestou státního zastupitelství soudu podnět na vzetí omezeného na osobní svobodě do vazby, čemuž soudce vyhověl. Obviněný byl ve čtvrtek odpoledne 13. 12. 2012 policejní hlídkou eskortován do jedné z vazebních věznic, kde byl řádně předán pracovníkům vězeňské služby.
nprap. Bc. Udo Ertner
14. 12. 2012 ve 14:15

vytisknout  e-mailem