Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Překupníci doobchodovali

Rychlý zákrok péjáků a kriminalistů ukončil „obchodní“ činnost dvojice dealerů. Těm teď hrozí až pětiletý arest. 

Včera večer provedli kriminalisté devátého oddělení druhého policejního obvodu takzvanou realizaci, na které s nimi úzce spolupracovali policisté pohotovostní motorizované jednotky. Role péjáků byla v tomto případě velice zásadní, neboť museli zastavit vozidlo s podezřelými tak, aby tyto „závadové“ osoby neměly ani v nejmenším šanci zbavit se důkazů. A podařilo se.

Akce začal přibližně v půl osmé večer, kdy dvě auta péjáků provedla v ulici Na Padesátém zastavení vozu s podezřelými. Jednalo se konkrétně o jednatřicetiletého muže a o o dva roky straší ženu. Po provedení všech nezbytných úkonů předali péjáci tuto dvojici kriminalistům devátého oddělení druhého policejního obvodu. Ti už měli na obě osoby předběžné souhlasy se zadržením.

Celý příběh ale začal o několik týdnů dříve. Tehdy kriminalisté druhého policejního obvodu získali poznatky o protiprávním jednání zadržené dvojice. To mělo spočívat v nákupu a prodeji omamných a psychotropních látek, konkrétně pervitinu a marihuany. Kriminalisté proto zahájili kroky ke zjištění, zda se tyto poznatky zakládají na pravdě či nikoli.

V tomto směru čekala detektivy doslova mravenčí práce, neboť zadržená dvojice svou trestnou činnost poměrně velice pečlivě kamuflovala. Jak pro diskusi s dodavateli, tak i s následnými zákazníky, měli překupníci domluvená hesla. Těmi si aktéři transakcí určovali místa nákupu a prodeje, a také to, o jakou látku je pro daný obchod zájem, tedy zda o pervitin nebo marihuanu.

Během prošetřování se kriminalistům podařilo zadokumentovat několik desítek osob, které byly zákazníky zadržených. Dnes již obviněné se navíc podařilo zadržet ve chvíli, kdy nakupovali nové zboží pro svou klientelu.

Na základě popsaných zjištění obvinil vyšetřovatel zadržené z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve spolupachatelství, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

por. Mgr. Tomáš Hulan 27. 9. 2017

vytisknout  e-mailem