Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Předvánoční nákupy

KLATOVSKO - Při nákupování dárků buďte obezřetní a nedávejte šanci zlodějům. 

V předvánočním období policisté u obchodních center  na Klatovsku, v rámci preventivního působení upozorňují nakupující, aby si dávali pozor na své osobní věci. 

Policisté již několikátý týden na různých místech regionu, zejména u obchodních domů a supermarketech, namátkově kontrolují parkoviště i obchody, s cílem upozornit zákazníky na ochranu svých věcí i vozidel. Akce se konají v předvánočním období z důvodu blížících se svátků, kdy se v obchodech pohybuje větší počet nakupujících.

Včera u nákupních středisek v Klatovech policisté nakupujícím předávali různé preventivní materiály a vysvětlovali, jak být obezřetný. Mnozí podlehnou nákupům a v obchodech i na ulicích nevěnují patřičnou pozornost svým taškám, batohům a kabelkám včetně jejich obsahu.  

V některých případech okradení lidé krádež nezjistí okamžitě a policie při vyšetřování obtížně zjišťuje místo činu a odhalení pachatele.  Na policii přijímáme oznámení o krádeži peněženky s finančním obnosem, osobních dokladů - občanských a řidičských průkazů, cestovních pasů, dokladů od vozidel, platebních karet peněžních ústavů a mobilních telefonů, kdy samozřejmě přijdou i o kontakty a telefonní čísla svých známých. Drobné kapesní krádeže občané většinou neoznamují. 

Nejsou výjimkou případy, kdy v nákupních centrech přijdou kupující o peněženky z tašky zavěšené nebo odložené v nákupním vozíku v době, kdy vybírají zboží.

Uvádíme několik rad:

  • zvýšenou pozornost věnujte kabelkám zavěšeným přes rameno, kabelka by měla  být zapnutá a těsně u těla případně pod paží
  • nenechávejte peněženku či jiné důležité doklady navrchu tašek nebo kabelek
  • doklady a peníze oddělujte zvlášť 
  • finanční prostředky nenoste pohromadě, doporučujeme rozmístit na několika  místech
  • peněženku či doklady neumisťujte do kapsy oblečení
  • nenoste peníze, doklady či jiné cennosti v batohu na zádech, kam nevidíte
  • nenechávejte  kabelky - zavazadla bez kontroly
  • jestliže vlastníte platební kartu ukládejte své identifikační číslo - PIN zásadně odděleně. V případě její krádeže- okamžitě volejte pobočku peněžního ústavu, ztrátu  oznamte a kartu zablokujte.                                                                                                                                      

Další nepříjemnosti čekají majitele vozidel, kteří zaparkují na parkovištích u obchodních domů a po návratu z nákupů zjistí, že jejich automobil vykradl pachatel.  Majitelé i spolucestující zanechávají ve vozidlech různé věci, které lákají zloděje. V těchto případech neprodleně oznamte vloupání do vozidla na policii.

nprap. Ladmanová Dana

16. prosince 2020 

Odkazy do noveho okna

Advent -1

Advent -1 

Detailní náhled

Advent-2

Advent-2 

Detailní náhled

Advent -3

Advent -3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem