Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Předstírali postižení, pobírali dávky…

Ostrava: Dospělá dcera a rodiče obviněni z podvodu 

Dospělá dcera a rodiče měli z důvodu získání peněz předstírat její duševní onemocnění. Téměř tři roky se jim dařilo navozovat situace opravňující nárok na příspěvek. Po tu dobu ale „nemocná“ dcera vycestovala mimo republiku nebo páchala úmyslnou trestnou činnost.

Kriminalisté tak zjišťovali a dokumentovali všechny informace, které by potvrdily nebo naopak vyvrátily závěr o neoprávněném pobírání příspěvku na péči o závislou osobu. Dospělá žena z Ostravy ve spolupráci se svými rodiči předstírala, že je duševně nemocná, retardovaná. A to dlouhodobě. Přiznaný invalidní důchod jim byl zřejmě „málo“, a proto na jaře roku 2016 podali žádost, kterou úřad na základě podkladů a vizuálního ověření onemocnění ženy schválil. Následovaly téměř tři roky vytváření situací, které měly úřadníky přesvědčit o potřebě neustálé péče o mladou ženu a neschopnosti jejího samostatného fungování v běžném životě. Žena s úředníky nekomunikovala, ale například vydávala skřeky, pohybovala se „po čtyřech“, předváděla, že je dezorientovaná, nedala se usměrnit, reagovala neadekvátně…

Kriminalisté měli nelehký úkol, jejich činnost spočívala ve shromažďování a analýze rozsáhlých podkladů. Zjistili, že žena vydávající se za postiženou ještě jako mladistvá řídila vozidlo bez příslušného oprávnění, v následném období si vyřídila živnostenské oprávnění a dopouštěla se trestné činnosti (například, pod záminkou rozměnění bankovky odcizila v bytě seniorky peníze). Pár týdnů po vykonání trestu za podvod (nesplácela splátky z jí uzavřeného úvěru) byla podána žádost o příspěvek. V době své „nemoci“ se rovněž dopouštěla rozsáhlé trestné činnosti – jednalo se o krádeže věcí odložených ve vozících nakupujících nebo okrádání cestujících (nastupujících) ostravskou hromadnou dopravou. Žena si vyhlédla vhodnou osobu a z tašky či batohu obratně odcizila mobil či peněženku. Vycestovala také na delší dobu mimo republiku. Z informací od osob, které kriminalisté zkontaktovali a které se ženou přišly do kontaktu, ani z aktuálně vyžádaného znaleckého posudku nevyplynulo, že by žena nebyla schopna běžného života nebo trpěla psychickou poruchou.    

Na základě zjištění, že mladá žena i oba její rodiče v době podání žádosti a v průběhu posuzovacího procesu vědomě předstírali špatný zdravotní stav ženy, který nekorespondoval se skutečností, obvinila policejní komisařka trojici z přečinu podvodu. Díky němu neoprávněně získali téměř 400 000 korun. Trestní zákoník stanoví za uvedené jednání trestní sazbu v rozmezí od jednoho do pěti let.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 14. ledna 2020

vytisknout  e-mailem