Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Předstíral mentální retardaci

Dvanáct let předstíral, že má IQ 35 a získal tak nárok na několik příspěvků a dávek. Teď mu hrozí osm let za mřížemi. 

Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu z pátého oddělení  obecné kriminality pracují na případu, ve kterém stíhají jednatřicetiletého muže pro trestný čin podvod. Dvanáct let totiž před úřady a lékaři předstíral, že je mentálně retardovaný a získal nárok na různé dávky a příspěvky. Přišel si tak na více než jeden a čtvrt milionu korun.

Muž nejprve v roce 2006 zažádal na České správě sociálního zabezpečení o invalidní důchod s tím, že trpí duševní poruchou. Podařilo se mu totiž přelstít několik lékařů, které přesvědčil, že trpí středně těžkou mentální retardací s poruchami chování a jeho intelektová výkonnost je při spodní hranici středně těžké mentální retardace s IQ 35. Dále mu byla diagnostikována oligofrenie a imbecilita s nepříznivou prognózou, která vyžaduje trvalou péči. Díky tomu skutečně invalidní důchod získal a pobíral tak několikatisícové částky. Například pro rok 2018 jeho důchod činil přes 9 tisíc korun měsíčně.

Následně podal žádost o příspěvek na péči, který mu byl na základě doložené zdravotní dokumentace a sociálního šetření přiznán a to ve výši 8 tisíc korun měsíčně. Muž totiž před sociální pracovnicí předstíral, že je neustále schoulený u matky, třesou se mu ruce, ve kterých drží medvídka a vykřikuje, že chce spát. Tím se mu podařilo příspěvek na péči získat.

V roce 2012 pak podal žádost o příspěvek na mobilitu, který mu byl na základě doložené zdravotní dokumentace také přiznán a to ve výši 400 korun měsíčně. 

Zmiňovaní kriminalisté na základě prověřování trestního oznámení podaného Úřadem práce ČR zjistili, že muž mentální retardaci před úřady pouze předstírá. K tomuto závěru policejní orgán došel mimo jiné díky zjištění, že si muž i přes údajnou mentální retardaci zvládl udělat řidičský průkaz. Byl také několikrát odsouzen za majetkovou a drogovou trestnou činnost s tím, že si tresty odpykal. Přitom při žádném ze soudů ani při výkonech trestu odnětí svobody nevyvstalo jakékoliv podezření na výše popsané postižení.

Kriminalisté proto s mužem zahájili trestní stíhání pro trestný čin podvod, protože svým úmyslným jednáním uváděl lékaře a pracovníky státních institucí v omyl. Tím tak získal veškeré dávky neoprávněně. V případě uznání viny a odsouzení mu nyní hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

por. Bc. Jan Daněk – 24. 8. 2018

vytisknout  e-mailem