Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Přednost zprava nejen na parkovištích!

Víte, jaká je jedna z nejčastějších příčin dopravních nehod na parkovištích? 

Blíží se období vánočních nákupů a přeplněných nákupních center, ale i jejich přilehlých parkovišť či podzemních garáží. Vánoční horečku, stres a spěch doprovází každoročně také větší nepozornost ze strany řidičů motorových vozidel. Policisté se bohužel také setkávají s větší bezohledností a agresivitou, které ve svém důsledku mají na svědomí zvýšený počet menších dopravních nehod.
 
V dnešní uspěchané době často zapomínáme na základní pravidlo v silničním provozu na pozemních komunikacích, (které jsme se učili již na základní škole, popř. autoškole) a to je:,,PŘEDNOST ZPRAVA“ ( tzv. pravidlo pravé ruky), která platí vždy, když není upravena přednost dopravním značením. V tomto případě musíme dát přednost všem vozidlům přijíždějících zprava.
 
Většinou, když přineseme nákup do vozidla a usedneme na sedadlo řidiče, jsme rádi, že máme ten přeplněný obchod a boje o akční zboží za sebou. Myšlenkami se vidíme doma,… Bohužel, pak mnohdy chybujeme. Proč?  Většinou z nepozornosti. Právě při vyjíždění z parkovacího stání a posléze vyjetí z podzemního parkoviště dochází často k dopravním nehodám. Policisté na místě události poté zjišťují, že řidič opomenul nebo dokonce nevěděl, že zde platí přednost zprava. Tato  je jednoznačně upravena zákonem č. 361/2000 Sb. - O silničním provozu na pozemních komunikacích (ve znění pozdějších předpisů), kde v ustanovení § 22 odst. 2, je uvedeno: Nevyplývá – li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1 (křižovatka je označena dopravním značením), musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům, nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.
 
Za porušení tohoto ustanovení je taxativně vymezena sankce v blokovém řízení 2500 Kč. Pokud by policista nemohl postihnout přestupce za protiprávní jednání v blokovém řízení, pak hrozí přestupci uložení pokuty ve správním řízení od 2500 Kč do 5000 Kč. Pokuta od 2500 do 5000 Kč a zákaz činnosti od jednoho měsíce do šesti měsíců se uloží přestupci, který tento přestupek spáchal v období dvanácti po sobě jdoucích kalendářních měsících dvakrát a vícekrát.  Další sankci, kterou zaznamenává příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností, jsou body. V tomto případě, by provinilému řidiči, dle bodového systému, byly zaznamenány 4 body.
 
Na těchto parkovištích vozidla nedosahují velké rychlosti, a proto dochází při dopravních nehodách, v převážné většině ,,pouze“ k rozbití plechů vozidel.  Ale není to zbytečné ? Pražští policisté doporučují řidičům: „Raději přibrzděte, jeďte pomaleji a pečlivě sledujte dění na vozovce. Sázejte na jistotu, spěch by se vám mohl vymstít a také prodražit ….“
 
Vzhledem k tomu, že na parkovištích si na dopravní situaci, kdy musíme dát přednost vozidlům jedoucím zprava, zvykáme krátkou dobu (ač je to základní pravidlo a měl by jej znát každý účastník silničního provozu), stává se v těchto místech celá řada dopravních nehod. Na některých parkovištích je zřízeno dopravní značení, na němž je upozorněno na výše uvedenou přednost zprava. Tato dopravní značení bývají na vytipovaných místech po dobu, než si řidiči zvyknou na to, že musí být ostražití a přednost zprava poté dávají zcela automaticky.
 
 
nprap. Ludmila Galečková
23. 11. 2010
                                                                                                       
                                                                                                                                                              
Odkazy do noveho okna

dopravní situace - parkoviště

dopravní situace - parkoviště 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem