Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přednášky žákům, seniorům i neslyšícím

HRADECKO – Prevence v 11. týdnu  

V průběhu 11. týdne roku 2012 (12. – 16. března) uskutečnila Preventivně informační skupina Hradec Králové celkem 9 přednášek na témata prevence kriminality ohrožující nejen mládež sedící u počítače, ale také seniory a neslyšící. Při těchto preventista hovořil k celkem 157 posluchačům.

V průběhu celého týdne a to celkem šestkrát navštívili Preventivně informační centrum hradecké policie žáci 4. – 9. tříd Základní školy logopedické Hradec Králové, ul. Štefánikova. K žákům policista hovořil především na téma rizik virtuální komunikace a dále pak o tom, jak se chovat v různých nepříjemných situacích, například při setkání s osobou co je bude obtěžovat. Přišlo i na téma představení činnosti Policie ČR nebo na téma kriminalistické techniky.
V úterý hned v ranních hodinách na hradeckou policii dorazili žáci Obchodní akademie, Střední odborné školy a jazykové školy s právem na státní jazykové zkoušky Hradec Králové pracoviště Stěžery. K těmto policista hovořil na téma možných nebezpečí, která na ně mohou číhat za monitorem počítače. Hovořeno bylo především o riziku kyberšikany a kybergroomingu.
Ve středu odpoledne policista zavítal do Hradeckého spolku neslyšících v Hradci Králové, kde se v rámci dne otevřených dveří setkal s celkem 30 sluchově postiženými klienty. Přednáška byla především určena těm nejmenším, kterých byla zhruba polovina. Ovšem důležité informace o tom s jakými riziky se mohou setkat a jak se poté zachovat byly důležité i pro dospělou část publika. S přítomnými nedoslýchavými posluchači bylo zejména hovořeno o tom, jak se zachovat v nastalé krizové situaci.
V pátek odpoledne hradecký preventista společně s krajským koordinátorem oddělení BESIP zavítal do obce Máslojedy. Zde se konalo tradiční setkání místních obyvatel, jehož organizace se chopilo vedení obce. V místní restauraci se tedy policista setkal s téměř 30 posluchači, kdy se z valné většiny jednalo o osoby staršího věku. Dále byly přítomny i mladé dámy, kterým se však přednášené informace například o krádežích odložených kabelek z nákupních vozíků jistě hodily. Kromě tématu kapesních krádeží, či krádeží odložených věcí policista hovořil i o podvodnících, kteří se k poškozeným do bytu – domu vloudí pod různými záminkami. Řeč přišla i na to jak policista prokazuje svou příslušnost k Policii ČR a jak občané takového policistu poznají. V druhé části policista společně s koordinátorem BESIP přítomným sdělil důležité rady, jak se nestát obětí „největšího zločince v ČR“ a to silničního provozu. Hovořeno bylo především o rizicích ohrožujících chodce a cyklisty. V průběhu přednášky přítomní zhlédli výběr z krátkých filmů preventivního DVD /NE/bezpečný věk a Senioři v dopravě. Na závěr setkání posluchači obdrželi informační materiály Policie ČR a oddělení BESIP a dále reflexní materiály.


fotogalerie z přednášek ke zhlédnutí zde…

Více preventivních informací na úseky silničního provozu nejdete na www.i-besip.cz

Preventivní informace o trestné činnosti ohrožující nejen seniory naleznete zde…

Více informací k bezpečné virtuální komunikaci naleznete zde:

www.seznamsebezpecne.cz
www.e-bezpeci.cz

www.saferinternet.cz

Partner královéhradecké policie ve tvorbě informačních materiálů k rizikům virtuální komunikace je Krajský úřad Královéhradeckého kraje.


Čtěte také:

Přednáška ve Rtyni v Podkrkonoší – článek z preventivní akce na Trutnovsku
Besedy se studenty – článek z preventivní akce na Jičínsku
Preventivné besedy na Odolově - článek z preventivní akce na Trutnovsku


nprap. Jan Čížkovský
20. března 2012
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem