Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přednášky seniorům

V Roudničce, Dohalicích, Máslojedech a Hořiněvsi  

V průběhu předchozích dnů konkrétně tedy 3., 5. a 9. března navštívil policista Preventivně informační skupiny Hradec Králové tři obce a jednu městskou část Hradce Králové. Přímo se tedy jednalo Roudničku, Dohalice, Máslojedy a Hořiněves. Zde se vždy v místním útulném restauračním zařízení setkal seniory, v jednom případě však byly přítomny i mladé dámy a dále i jeden šestnáctiletý hoch, který jak uvedl, byl vyslán svým dědou, aby vyslechl důležité informace a tyto mu posléze předal. Policista během čtyř přednášek oslovil na 80 posluchačů. Organizace přednášek se vždy chopilo vedení obce, respektive komise místní samosprávy, ve spolupráci například s klubem seniorů, či členkami Českého svazu žen. Posluchači byli pozváni formou letáků na nástěnkách, autobusových zastávkách, telefonicky, osobním pozváním, hlášením v místním rozhlase či vyrozuměním formou internetu.
Během setkání policista hovořil o rizicích, která hrozí právě skupině dříve narozených. Především bylo hovořeno o podvodných záminkách, jak se zloději pod lstivými záminkami dostanou k poškozeným seniorům až domů, kde je posléze v mnohých případech okradou o naspořené peníze. Jedná se především o různé podomní prodeje, reklamní akce a nabídky, donáška přeplatků, výher, kontroly stavu měřičů různých energií, půjčka peněz s ponecháním „cenné“zástavy, či potřeba na záchod nebo snad žádost o doušek vody k zapití důležitého léku. Základní rada v případě „návštěvy“ cizího člověka je nevpouštět jej za dveře obydlí, jednat s ním přes okno, uzavřené dveře, či domovní telefon a v případě jakýchkoliv pochybností jej zcela jistě nevpouštět do domu, či bytu.
Dále bylo hovořeno o krádežích odložených věcí a riziku přepadení s radami jak takovým situacím předcházet, jak minimalizovat škody, či jak se chovat při nastalé situaci. Jednotlivé přednášky byly vždy zpestřovány videosekvencemi preventivního cyklu /NE/bezpečný věk. Posluchači při přednáškách vznesli, několik zajímavých dotazů, které jim preventista zodpověděl. Z přednášek si posluchači odnesli i informační leták - /NE/bezpečný věk.

Další důležité rady naleznete zde…

Fotogalerie z přednášek ke zhlédnutí zde...

Čtěte také:
Setkání se seniory – článek z preventivní akce na Náchodsku
U seniorů v Úpici – článek z preventivní akce na Trutnovsku
Senioři a bezpečí – článek z preventivní akce na Rychnovsku

Články o případech z Královéhradecka, kdy se stal obětí právě senior:
Podvodnice okradly stařenku v Hradci - 3. března 2011
Podvodník okradl seniora - 25. února 2011
Senioři neprokoukli falešného vnuka - 30. listopadu 2010

nprap. Jan Čížkovský
10. března 2011
foto PČR
 

vytisknout  e-mailem