Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přednáška zaměřená na drogovou problematiku

JIČÍNSKO – Nebývalý zájem náctiletých o nový preventivní program „TVOJE CESTA NAČISTO“. 

Tvoje cesta načistoTvoje cesta načistoV úterý 12. října se v odpoledních hodinách v zasedací místnosti hořického zámku konala přednáška zaměřená na protidrogovou prevenci.

Tento samotný program je veden formou interaktivní přednášky založené na promítání skutečného příběhu, proložené soutěžní hrou a doplněné odborným výkladem policisty k vybraným pojmům trestního a přestupkového práva vztahujícího se k problematice návykových látek, jejich užívání, podávání a prodeje. Cílem programu je interaktivní formou vysvětlit trestněprávní odpovědnost v důsledku užívání návykových látek a posílit tak u dospívající mládeže právní vědomí, prohloubit diskusi o rizicích závislosti a zvýšit u cílové skupiny motivaci ke zdravému životnímu stylu a společenské odpovědnosti. Prostřednictvím témat svobody jednotlivce a respektování zákonů dojít k závěru, že zákony mají nezletilé ochránit před nebezpečími a negativními dopady. Odborným gestorem programu je Národní protidrogová centrála SKPV.

Početná skupina posluchačů měla jedinečnou příležitost zamyslet se nad svým dosavadním životem a pochopit význam slova osobní svoboda. S tím úzce souvisí odpovědnost každého z nás za své vlastní bezpečí a zdraví. Špatná životní rozhodnutí mívají totiž fatální důsledky. Přítomní měli rovněž možnost vyzkoušet si na vlastní oči simulační brýle, které dokážou navodit stav opilosti a stav po požití omamné a psychotropní látky. Připravena byla i ukázka nejčastěji používaných drog na našem území. Někteří posluchači dokonce poprvé na vlastní kůži dobrovolně okusili orientační dechovou zkoušku na alkohol i orientační test na návykové látky. S potěšením mohu konstatovat, že ani jeden z provedených testů nevykazoval pozitivní hodnoty.

Samotný program vzbudil zaslouženou pozornost. Vážnost prezentované tématiky zavazuje v tomto preventivním programu i nadále pokračovat. Důležité je seznamovat především mladé lidi s riziky užíváním omamných a psychotropních látek. Vždyť ten, kdo návykové látky prodává, sleduje pouze své vlastní cíle. Nezáleží mu na lidech, kteří je kupují a konzumují.

nprap. Aleš Brendl
14. října 2021

vytisknout  e-mailem