Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přednáška s exkurzí

JIČÍNSKO - Několik základních informací o trestní odpovědnosti 

Již tradičně s blížícím se koncem školního roku domlouvají někteří učitelé pro posluchače devátých ročníků přednášku o trestní odpovědnosti mládeže. Většina z nich již dosáhla věku patnácti let, což je u nás hranice, od které je již mladý člověk odpovědný za případné protiprávní jednání.

Tentokrát pracovník Preventivně informační skupiny Jičín připravil obdobnou besedu pro „deváťáky“ III. Základní školy Jičín, která se uskutečnila v pondělí 28. května. Preventista žáky na učebně krátce seznámil s připraveným programem jejich návštěvy budovy Územního odboru PČR Jičín.

V úvodu se zaměřil na vysvětlení vybraných základních pojmů trestního práva. Posluchačům vysvětlil, že zákon o trestní odpovědnosti mládeže pamatuje také na osoby mladší patnácti let, které se dopouštějí protiprávních deliktů. Společně rozebrali výchovná a trestní opatření. Potom se výklad zaměřil na objasnění skutkových podstat vybraných trestných činů s uvedením konkrétních příkladů z policejní praxe. Nezapomnělo se ani na základní informace a vysvětlení ustanovení trestního zákoníku, které se týká krajní nouze a nutné obrany.

Následovala prohlídka výstavní expozice, místnosti věnované drogové závislosti a policejních cel, kde návštěvníci slyšeli mnoho dalších užitečných rad a informací.
por. Bc. Petr Janda
31. 05. 2012

vytisknout  e-mailem