Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Přednáška pro seniory

Praha venkov - VÝCHOD - Policistka spolu se strážníkem obecní policie besedovala se seniory o jejich bezpečném chování v kybernetickém prostoru. 

V pondělí 11. ledna tohoto roku proběhl v odpoledních hodinách v komunitních prostorách obce Zeleneč odborný seminář určený pro seniory.

Policistka spolu se strážníkem obecní policie přiblížila srozumitelnou formou problematiku současných velmi nebezpečných trendů, které souvisí s trestnou činností páchanou na seniorech v kybernetickém prostoru. Na konkrétních případech popsala postupy podvodníků, kteří se snaží důvěřivé občany připravit o veškeré úspory. Údiv a pozornost seniorů vzbudil jeden z častých podvodů zaměřený na osamělé ženy. V tomto případě pachatel kontaktuje oběť pod záminkou navázání citového vztahu. Představuje se například jako voják či lékař, který je v cizině. Naváže emoční vztah a následně oběti sdělí, že získal vyšší finanční obnos a rád by jej zaslal někomu, komu věří s příslibem setkání a společného života. Aby k tomuto však mohlo dojít, žádá o finanční výpomoc na údajné náklady s tím spojené, čímž důvěřivé ženy přišly nejednou o své peníze.  

Beseda vzbudila velkou pozornost přítomných seniorů, kteří si z rukou policistky převzali preventivní letáčky s užitečnými radami jak si zachovat obezřetnost a nestát se obětí podvodníků.

prap. Veronika Borovičková 
12. března 2024

vytisknout  e-mailem