Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Přednáška pro policisty, strážníky a odbornou veřejnost

BEROUNSKO – Hlavním tématem byly návykové látky. 

Dne 15. listopadu 2022 se v zasedací místnosti Policie České republiky Územního odboru Beroun konala přednáška pro příslušníky Policie ČR, strážníky městské policie, školní metodiky prevence a další odbornou veřejnost, která v rámci své činnosti realizuje protidrogové aktivity. Přednášet přijeli ti nejpovolanější, a to metodici a preventisté působící na poli drogové problematiky z Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR. Pro více než 50 posluchačů různých odborností si kolegové připravili téměř čtyřhodinovou přednášku zcela zaplněnou informacemi z této oblasti, která byla rozdělena na dvě části. První část byla věnována aktuálním trendům v oblasti drogové kriminality a charakteristice drogové scény v ČR i na mezinárodním poli, včetně upozornění na nové psychoaktivní látky. Druhá část byla zaměřena na současnou právní úpravu oblasti návykových látek a také doporučený postup při řešení problémů s drogami ve školách a školských zařízeních včetně prevence. Přednáška byla doplněna o zajímavá statistická data související s odhalováním a vyšetřováním nelegální výroby a distribuce návykových látek, včetně počtů zajištěných nelegálních pěstíren konopí a varen metamfetaminu na území ČR. Posluchači byli seznámeni s právními normami vztahující se k problematice drog, včetně mezinárodních právních předpisů. Pro školní metodiky prevence byly nastíněny možnosti realizace primární protidrogové prevence u žáků a studentů. Přednášející zmínili informační web Policie ČR Národní protidrogové centrály SKPV, na kterém jsou pravidelně přidávány odborné články, studie a další informace, rovněž zde lze nalézt mapu odhalených varen a pěstíren.

S ohledem na vývoj drogové scény, nástup nových návykových látek a jiných psychoaktivních substancí, považujeme nutnost vzdělávání v této oblasti za stěžejní, a to zejména v návaznosti na primární prevenci. V průběhu přednášky měli možnost posluchači pokládat přednášejícím dotazy. Nejvíce otázek bylo cíleno na problematiku nikotinových sáčků a látky kratom. Diskuze byla dále vedena i nad možnostmi ochrany zdraví žáků s ohledem aktuální, zcela nedostatečnou právní úpravu některých problematických látek, které se začínají čím dál více rozšiřovat na veřejnosti i mezi dětmi mladšími 18 let.

Poděkování patří kolegům z Národní protidrogové centrály SKPV PČR, kteří našli ve svém nabitém programu čas a přijeli rozšířit naše odborné znalosti v problematice návykových látek. S ohledem na kladné ohlasy chceme nadále v preventivních vzdělávacích aktivitách pokračovat i v nadcházejícím roce 2023 za setrvalé spolupráce s kolegy z Národní protidrogové centrály.

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka P ČR ÚO Beroun
15. prosince 2022

Odkazy do noveho okna

Přednáška NPC SKPV

Přednáška NPC SKPV 

Detailní náhled

Přednáška NPC SKPV

Přednáška NPC SKPV 

Detailní náhled

Přednáška NPC SKPV

Přednáška NPC SKPV 

Detailní náhled

Přednáška NPC SKPV

Přednáška NPC SKPV 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem