Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Přednáška pro děti v rámci projektu „Bude/bylo mi patnáct“

SEMILSKO – Policistka spolu s kurátorem pro děti a mládež realizovali přednášku na téma trestní odpovědnosti mládeže za protiprávní jednání. 

Dne 12. března 2024  policistka z oddělení tisku a prevence ve spolupráci s kurátorem pro děti a mládež Městského úřadu Jilemnice, realizovala v Základní škole v obci Horní Branná přednášku na téma trestní odpovědnosti mládeže za protiprávní jednání.

Projektu „Bude/bylo mi patnáct“ se Policie ČR spolu s Orgánem sociálně právní ochrany dětí MěÚ Jilemnice účastní každé dva roky, kdy se realizují přednášky pro děti 8. a 9. třídy.

Cílem přednášky je seznámení dětí se základními zásadami zákona č. 218/2003 Sb. o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a soudnictví ve věcech mládeže a především o výchovných, ochranných a trestních opatřeních, které jim mohou hrozit v případě spáchání trestného činu.

Dále byly děti seznámeny s některými přestupky proti občanskému soužití a majetku.

Dalším tématem přednášky bylo protiprávní jednání v souvislosti s návykovými látkami, přičemž byli posluchači informováni o tom, že Policie ČR průběžně provádí u dětí a mladistvých kontroly, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo drog. Každá osoba mladší 18 let, u které je důvodné podezření, že by mohla být ovlivněna návykovou látkou, je dle zákona č. 65/2017 o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, povinna se na výzvu policisty podrobit orientačnímu vyšetření nebo odbornému lékařskému vyšetření, neboť pokud se odmítne podrobit, dopustí se tím přestupku, za který lze uložit pokutu. Pokud policista při kontrole zjistí, že je mladistvý nebo dítě pod vlivem návykové látky, tak se obratem vyrozumí rodič nebo zákonný zástupce a příslušný odbor sociální péče o dítě. 

Kurátor pro děti a mládež následně přítomné seznámil s postupem Orgánu sociálně právní ochrany dětí v případech, kdy se osoba mladší 18 let dopustí protiprávního jednání anebo pokud je zjištěno, že je pod vlivem návykové látky (alkohol a drogy).  

Na závěr bylo dětem odpovězeno na otázky, které si předem připravily.  


14. 3. 2024
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem