Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Předběžné výsledky prověřování postupu

Jihočeský kraj - Krajský ředitel policie Jihočeského kraje informoval hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimolu, zástupce sdělovacích prostředků a veřejnost o předběžných výsledcích prověřování postupu policistů v případě dvojnásobné vraždy v Českých Budějovicích.  

Ve čtvrtek 11. února v ranních hodinách byli v jednom z činžovních domů v jihočeském krajském městě zavražděni manželé středního věku. Okolnosti dvojnásobné vraždy vyvolaly řadu otázek, jejichž podstatu lze zredukovat na dvě základní otázky:


I. Mohla policie zabránit této tragické události?
II. Využila policie všech možností, které má k dispozici, aby k této tragické události nedošlo?


Ve svých otevřených dopisech položili tyto otázky mimo jiné také hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola a jménem pozůstalých, kolegů a přátel obětí pan Mikuláš Malhocký. Stejné otázky jsem si bezprostředně poté, co jsem byl o případu informován, položil i já. V zájmu jejich objektivního zodpovězení jsem pověřil pracovníky odboru vnitřní kontroly krajského ředitelství policie, aby důsledně prověřili postup policejních orgánů ve všech aspektech, které se této tragické události týkají. V současné době mám k dispozici průběžné výsledky kontrolního šetření. Byť jde zatím pouze o dílčí výsledky, na jejich základě už mohu na dvě uvedené základní otázky odpovědět:
 

Na první otázku odpovídám ano. Policie mohla této tragické události zabránit. Má odpověď na druhou otázku zní ne. Policie v tomto případě nevyužila všech možností, které má k dispozici, aby k této tragické události nedošlo.
Rozhodl jsem se proto nečekat na komplexní výsledky nadále probíhající kontroly a předběžně vyvodit funkční odpovědnost na úrovni vedení krajského ředitelství policie. Rozhodl jsem zahájit kázeňské řízení s náměstkem ředitele pro vnější službu plk. Mgr. Romanem Bláhou a v této souvislosti ho zprostit výkonu služby až do dalšího rozhodnutí. V zájmu řádného výkonu personální a kázeňské pravomoci na úseku vnější služby krajského ředitelství policie jsem zároveň požádal policejního prezidenta, aby stanovil tuto pravomoc náměstkovi ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. JUDr. Romanu Svatošovi, Ph. D.
 

Kontrolní šetření postupu policejních orgánů v souvislosti s případem dvojnásobné vraždy nadále pokračuje. Náměstkovi ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování jsem uložil provést veškerá příslušná opatření s cílem objasnit příčiny nedostatečné aktivity policie v této věci a zjistit konkrétní příčiny této události a odpovědnost zodpovědných příslušníků Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje. Rovněž jsem dal podnět Inspekci Policie České republiky, aby se věcí zabývala ve své působnosti.
 

Hlavní cíl všech těchto opatření je jediný - aby tento tragický případ byl řádně a objektivně vyšetřen, již nikdy se nemohl opakovat a občané Jižních Čech se nadále cítili bezpečně.
 

Policie vždy musí důsledně plnit své úkoly ve prospěch obětí trestné činnosti a ve prospěch těch, kdo jsou trestnou činností ohroženi. Jen tak lze do budoucna předejít opakování podobné tragédie.
 

 

                                                                                                                      plk. Mgr. Ing. Radomír Heřman
                                                                                ředitel Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje České Budějovice

22. 2. 2010

vytisknout  e-mailem