Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Přebory pražských kynologů

Forma soutěže je jeden z nejlepší způsob, jak otestovat kvalitu připravenosti policejních psovodů a jejich čtyřnohých parťáků. 

Ve dnech 4. - 6. 4. 2018 proběhly v rámci krajského ředitelství policie hlavního města Prahy přebory ve služební kynologii. Cílem těchto přeborů bylo nejenom prověření celkové připravenosti služebních psů, ale také možný výběr psovodů se služebními psy, kteří by se mohli zúčastnit na sklonku roku mistrovství republiky PČR ve služební kynologii.

Jednotlivé disciplíny u služebních psů prověřily, jak jsou schopni se vypořádat například s vypracováním pachové stopy, vyhledáním předmětů s cizím pachem, celkovou ovladatelností a obratností a samozřejmě hlavně s obrannými pracemi.

V pachových pracích prováděli soutěžící krom vyhledání nášlapu a následné vypracování pachové stopy, také vyhledání předmětů s cizím pachem. Figurant měl při této disciplíně za úkol náhodně rozmístit v určeném prostoru tři předměty, konkrétně plechovku od piva, kabel od počítače a mobilní telefon, které byly navíc ještě ukryty pod vrstvou listí nebo zastrčeny pod pařez anebo do různých prohlubní.

Při ovladatelnosti a obratnosti hodnotili rozhodčí přivolání psa, jeho ovladatelnost za chůze, odložení za pochodu, změna poloh u nohy psovoda, štěkání na povel, prolézání propustí, podlézání překážky s nízkým profilem, chůze po lávce nad hlubinou a také reakce na rázové zvuky, jako je například střelba nebo různé jiné rušivé rázy.

Při obranných pracích sudí hodnotili například to, jak je pes schopen poradit si s obranou psovoda, zda je schopen překonat různé překážky při zadržení, zda je schopen vyhledat a označit ukryté pachatele v objektu anebo zadržet nebezpečného pachatele s aktivním odporem.

V rámci přeborů byly stanoveny dvě závodní kategorie, a to pro skupinu základních kynologických činností (hlídková služba) a pro skupinu speciálních kynologických činností (pátrací výjezd).

V hlídkové službě se na prvním místě umístil pprap. Bc. Pavel Matoušek se služebním psem Connor, na druhém místě pprap. Vít Heřman se služební fenou Axa, a na třetím místě pprap. Jiří Pešina se služebním psem Gum.

Na pátracím výjezdu se na prvním místě umístil pprap. Jakub Karbusický se služebním psem Cannibal, na druhém místě pprap. Jana Frančeová se služebním psem Erl a na třetím místě pprap. Gabriela Volná Dis. se služebním psem Garp.

Celkovým vítězem přeborů se s přehledem stal pprap. Jakub Karbusický se služebním psem Cannibal, který se zároveň stal i nejlepším obranářem.

por. Mgr. Tomáš Hulan 9. 4. 2018

Odkazy do noveho okna

1 vítěz v kategorii hlídkové služby pprap. Bc. Pavel Matoušek se psem Connor

1 vítěz v kategorii hlídkové služby ppra... 

Detailní náhled

2 vítěz v kategorii pátrací výjezd, obrannář a celkový vítěz přeborů pprap. Jakub Karbusický se psem Cannibal

2 vítěz v kategorii pátrací výjezd, obra... 

Detailní náhled

3 vlevo pprap. Jakub Karbusický se psem Cannibal, vpravo pprap. Bc. Pavel Matoušek se psem Connor

3 vlevo pprap. Jakub Karbusický se psem ... 

Detailní náhled

4 vyhlášení výsledků v kategorii hlídkové služby

4 vyhlášení výsledků v kategorii hlídkov... 

Detailní náhled

5 vyhlášení výsledků v kategorii pátracího výjezdu a celkového vítěze

5 vyhlášení výsledků v kategorii pátrací... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem