Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pražská zásahovka cvičila v obchodním centru

Za účasti předsedy vlády, ministra vnitra a policejního prezidenta si zásahová jednotka vůbec poprvé v praxi vyzkoušela, jak je připravena zakročit proti útočníkovi se střelnou zbraní v obchodním centru. 

Z noci na dnešek se v prostorách zličínského obchodního centra uskutečnilo taktické cvičení zásahové jednotky Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Cvičení bylo realizované v rámci společného projektu k ochraně měkkých cílů jako reakce na potřebu ověřit si základní taktické postupy policistů ze zásahové jednotky v prostorách hypermarketu, které jsou specifické a nebývají standardně využívané k výcviku policistů ze zásahových jednotek. Načerpané zkušenosti pak policisté budou moci efektivně využít k vytvoření metodiky pro postup zásahových jednotek při obdobných situacích a k aplikaci do konkrétních opatření.

Svou osobní účastí na místě policistům vyjádřili podporu významní hosté, kterými byli předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý

Policie se musí zabývat přípravou na situace, které bohužel dnešní svět může přinášet. Je dobře, že policie je schopná v podobných případech reagovat rychle a profesionálně. Proto je důležité, abychom dále posilovali personální kapacity policie tak, aby např. prvosledové hlídky byly schopné reagovat na podobné případy po celém území ČR do 10 minut,“ řekl premiér Sobotka

Pro policii je velmi cenné, že může cvičit realistickou situaci v realistických podmínkách hypermarketu. Jde o první cvičení tohoto druhu a v podobných cvičeních budeme dále pokračovat. Toto cvičení ve spolupráci s měkkým cílem je jednou z mnoha aktivit státu při posilování zabezpečení veřejných míst s větším počtem osob a my jsme připraveni majitelům a provozovatelům měkkých cílů i nadále metodicky i jinak pomáhat, “ doplnil ministr Chovanec.

Cvičení, které odstartovalo hodinu před půlnocí, se zúčastnily dvě zásahové skupiny po deseti policistech. Pro účely cvičení byly připravené tři varianty modelových situací, které vycházely z jednotného scénáře – v nákupní zóně hypermarketu začal střílet pachatel, který se posléze schoval v prostorách obchodu. Jednotlivé tři varianty modelových situací dále specifikovaly další jednání pachatele. Obě zásahové skupiny si navíc vždy při těchto jednotlivých variantách vyzkoušely různé způsoby zákroku, tedy jak rychlý způsob zásahu, tak i takzvané pomalé propátrávání terénu.

Policisté si tak měli možnost vůbec poprvé prakticky vyzkoušet časovou náročnost zákroku v reálném prostředí, efektivitu použití standardní zásahové výzbroje, zkoušku rádiové komunikace v prostorách obchodu, efektivní využívání technického vybavení nákupního centra, využití zákrytů v otevřeném prostoru nákupní plochy a další situace, které do té doby měli možnost zkoušet pouze v simulovaných podmínkách.

„V minulém týdnu jsme měli možnost zúčastnit se cvičení prvosledových hlídek v Brně. Tady v obchodním centru jsme dnes viděli taktické cvičení zásahové jednotky, která si vůbec poprvé mohla vyzkoušet zákrok v reálném prostoru hypermarketu. Není tak dávno od tragické události v Uherském Brodě a policie musí být připravena v případě, že se bude obdobný scénář opakovat. Proto taková cvičení považuji za nezbytnou součást policejní praxe, ve které budeme i nadále aktivně pokračovat,“ řekl na tiskovém briefingu policejní prezident.

Na tom, že cvičení mělo do budoucna přínos pro zajištění bezpečnosti návštěvníků obchodního centra, se shodli také zástupci managementu obchodního řetězce.

Také bych velice rád poděkoval za vstřícnost a profesionalitu zástupců obchodního řetězce, který pražské zásahové jednotce poskytl prostory,“ doplnil genmjr. Tomáš Tuhý.

kpt. Mgr. Iveta Skupien
tisková mluvčí policejního prezidia
31. 5. 2017

vytisknout  e-mailem