Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pražská policie před Vánocemi

Buďte ostražití v období vánočních svátků. 

Policie ČR každoročně, zejména v období vánočních svátků, zaměřuje svoji pozornost do míst, kde dochází k velké kumulaci osob, to znamená na tržiště, velká obchodní centra a jejich přilehlá parkoviště, turisticky atraktivní místa a další lokality, které jsou z hlediska bezpečnosti vyhodnoceny jako rizikové. Kromě „běžné“ hlídkové činnosti pořádá v této souvislosti řadu bezpečnostních akcí zaměřených na odhalování trestné činnosti, zejména kapesních krádeží, krádeží věcí z vozidel a věcí odložených v restauracích. Zapojeni do nich jsou přitom jak policisté v uniformách, kteří na potenciální pachatele působí především preventivně, ale také kriminalisté, kteří pracují latentně. Občan tak může mít pocit, že policii nikde nevidí. Opak je ale pravdou. Zejména díky činnosti kriminální policie se daří velmi úspěšně tuto trestnou činnost objasňovat. V minulosti tak byla zadržena i celá řada zlodějských gangů, jejichž členové skončili za mřížemi. 
 
Také letos v období předvánočních svátků bude policie v pohotovosti. Plánována je celá řada bezpečnostních i preventivních akcí, do kterých budou zapojeni policisté pořádkové, dopravní i kriminální služby. Ke spolupráci bude přizvána také městská policie. Při bezpečnostních akcích se budou policisté zaměřovat do vytipovaných míst, jako jsou například vánoční trhy, prostředky MHD, velká obchodní centra a jejich přilehlá parkoviště, apod. V terénu budou kromě hlídkových policistů přítomni také pracovníci preventivně informačního oddělení, kteří budou zájemcům poskytovat rady, jak krádežím předcházet. Policie ale nebude zapomínat ani na dopravní problematiku. V řetězu dopravně bezpečnostních akcí se zaměří na dohled nad silničním provozem a dodržování pravidel jeho účastníky. Kontrolovat budou především zákaz požívání alkoholu před a během jízdy řidiči motorových vozidel, kontrolu technického stavu vozidel, apod.
 
Policie bude v pohotovosti také před a během silvestrovských oslav. Výkon služby bude směřován především do centra města a spolupracovat bude s ostatními složkami jednotného bezpečnostního systému, tedy městskou policií, hasiči i záchrannou službou. I nadále se bude zaměřovat na potírání trestné činnosti na úseku kapesních a dalších drobných krádeží, kontrolovat bude ale také prodejce zábavné pyrotechniky, aby nenabízeli zboží vyšší třídy, než která je zákonem povolena, či podomácku vyrobené výbušniny, apod.
 
Občanům můžeme přispět několika preventivními radami, jak zabránit kapesní krádeži (další rady a informace naleznete v letácích v příloze:
  • Nenechávejte peněženku, cennosti, mobilní telefon a doklady navrchu svého zavazadla, naopak ji uložte do vnitřních kapes oděvu, či na spodek tašky, kabelky apod.
  • Doklady noste odděleně od peněžní hotovosti, PIN nemějte poznamenán v blízkosti platební karty
  • Nenoste nic důležitého ve vnějších síťovaných nebo průhledných přihrádkách u batohů a batohy v prostředcích MHD, či někde v tlačenicích na zádech raději vůbec nenoste
  • Zejména muži, nenoste peníze ani doklady v zadních kapsách kalhot, kde jsou snadno dostupné
  • Pečlivě si průběžně kontrolujte, zda máte zavazadlo, kabelku, apod. stále zapnuté
  • v prostředcích MHD nebo v tlačenici noste ruku položenou na zavazadle
  • velice důkladně věnujte pozornost svému okolí a v případě, že se na vás někdo snaží tlačit, okamžitě se snažte z takového místa vzdálit
V případě, že se stanete obětí zloděje, obraťte se neprodleně na Policii ČR. Snažte se přitom co nepřesněji upamatovat na místo, kde ke krádeži došlo, popřípadě na popis pachatele, či pachatelů. V případě, že je Vám odcizena platební karta, co nejdříve ji u svého bankovního ústavu zablokujte.
Při nákupech přes internet velice pečlivě zvažte věrohodnost konkrétní nabídky a také případné osobní údaje, které prodejci sdělíte. Může se vám také stát, že nabízené zboží vám prodejce, přestože je řádně zaplatíte, nedodá. V takovém případě vám nezbude nic jiného, než se obrátit na policii, podat tam trestní oznámení pro podezření z trestného činu podvodu a poté jen doufat, že policie podvodníka dopadne. Přestože tyto případy vypadají beznadějně, daří se je policii úspěšně řešit. Takový podvodník poté může strávit za mřížemi až tři roky.
 
kpt. Bc. Eva Miklíková   26.11.2010

vytisknout  e-mailem