Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pražská policie bilancuje

Vedení Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy dnes zveřejnilo vývoj bezpečnosti v metropoli. 

Vedení krajského ředitelství policie v rámci dnešního neformálního setkání s novináři zanalyzovalo bezpečnostní situaci v metropoli, zveřejnilo statistiky kriminality a představilo priority pro letošní rok.

Krajský ředitel plukovník Jan Ptáček v úvodu informoval přítomné o aktuální personální situaci a představil náborovou strategii, kdy s největším nedostatkem policistů se již tradičně potýkají útvary pořádkové a dopravní služby, což se nejvíc dotýká Obvodního ředitelství policie Praha IV.

Následně pan ředitel analyzoval problematiku odboru služby pořádkové policie, kdy se soustředil zejména na úsek odboru cizinecké policie, odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál a věnoval se i rozboru analýze dopravní nehodovosti. Velmi podrobně se věnoval i tématu bezpečnosti v oblasti okolí Václavského náměstí, Můstku a Staroměstského náměstí a seznámil přítomné s přehledem a výsledností bezpečnostních akcí, které pražská policie do těchto lokalit cílí. V tomto ohledu zdůraznil zejména období posledních několika měsíců, kdy policie tuto činnost zintenzivnila a zapojila do ní nejen uniformované policisty ale i kriminalisty nebo cizineckou policii.

Ve druhé části setkání náměstkyně ředitele pro Službu kriminální policie a vyšetřování plk. Radka Dreslerová informovala o důležitých oblastech jak obecné tak hospodářské kriminality, a to zejména v meziročním srovnání. V oblasti registrované trestné činnosti zaznamenala pražská policie pokračující klesající trend a to o 6,2%. Pražští policisté v loňském roce zaevidovali 47 601 trestných činů, z nichž objasnili 12 129 skutků tj. 25,5%. V meziročním srovnání se tak objasněnost trestné činnosti o 3% zvýšila.

V loňském roce kriminalisté prvního oddělení vyšetřovali celkem 14 vražd, kdy všechny zmíněné případy objasnili. Na úseku loupeží zaznamenává pražská policie už od roku 2004 trvalý pokles, kdy loňský rok nebyl v tomto ohledu žádnou výjimkou. Mírný nárůst násilné kriminality zaznamenala policie v kategorii úmyslného ublížení na zdraví. Celkem v 8 případech se přitom jednalo o těžkou újmu na zdraví, kdy jednotlivé útoky byly policií objasněny.

Na úseku majetkové trestné činnosti zaznamenala pražská policie meziroční pokles o 10%, kdy celkově zaevidovala 31 946 takových skutků. Pokles byl zaznamenán zejména u krádeží vloupáním, kapesních krádeží i krádeží prostých. Mírný nárůst kriminalisté evidují u ostatní majetkové kriminality např. podvodů. Stejnou mírně vzrůstající tendenci kriminalisté dokumentují i u hospodářské kriminality např. neoprávněné držení platebního prostředku, podvodu, padělání a pozměňování peněz, porušování autorského práva, podvody a zpronevěry a daňová kriminalita.

Meziroční nárůst zaznamenávají policisté i u kyberkriminality, kdy se pachatelé nejčastěji dopouštějí podvodů v různých formách. Jejich jednání se však stává čím dál sofistikovanější a vyžaduje vyšší míru technických znalostí a dovedností včetně znalostí internetového prostřední a služeb. Typickým příkladem je kybernetický útok typu DDoS (zahlcení koncového zařízení), vytvoření malware s cílem infikovat cílový počítač apod. Další samostatnou skupinou protiprávního jednání v prostředí internetu zůstává dlouhodobě trestná činnost mravnostního charakteru. V tomto ohledu se kriminalisté nejčastěji setkávají s šířením nebo držením dětské pornografie a navazováním nedovoleného kontaktu s dětmi především prostřednictvím uzavřených diskuzních fór. Odhalování a vyšetřování kyberkriminality s sebou nese i vysoké nároky na odbornost a kvalifikovanost vyšetřovatelů. Proto je další odborné vzdělávání kriminalistů i jednou z priorit letošního roku.

Priority Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy pro rok 2019 i základní data z vyhodnocení loňského roku z pohledu pořádkové, dopravní a kriminální služby jsou obsaženy v přiložené prezentaci.

mjr.  Mgr. Andrea Zoulová – 1.  února 2019

vytisknout  e-mailem