Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Pražská muzejní noc se blíží

V sobotu 9. června 2018 proběhne 15. ročník pražské muzejní noci. Od 19.00 hodiny večerní do 01.00 hodiny ranní mohou občané bezplatně navštívit řadu předních kulturních institucí. Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) připravil prezentaci v Muzeu Policie ČR (MUP). 

Aplikace dak. práškuPro děti i dospělé je určena hraná scénka s podtitulem “Z místa činu do laborky“. S trochou nadsázky představíme práci kriminalistického technika na místě činu a poodhalíme postupy zkoumání znalců, kteří svojí každodenní činností přispívají k odhalování pachatelů a objasňování trestné činnosti. 

Stručná anotace scénky: Dvojice zlodějů vnikne do bytu svého komplice, aby si vzala část lupu, o kterou je okradl. Během prohledávání bytu je však odhalena všímavou sousedkou, která přivolá policii. Při útěku z domu je jeden z pachatelů zadržen. Druhý uteče. Ale na jak dlouho? Jaké stopy zajistí kriminalistický technik na místě činu? Co dovede kriminalisty na stopu pachatele? Jak pomohou znalecká zkoumání? Přijďte do MUP a dozvíte se v přímém přenosu. Hrajeme ve 20.00 a 22.00 hodin v kinosálu muzea.  

Samostatnou prezentaci bude mít pracoviště balistiky KÚP, které si připravilo ukázky z balistického zkoumání. Každá zbraň na světě je individuální a tato její vlastnost se odráží na vystřelených nábojnicích a střelách. Díky balistice lze zpětně zjistit, která konkrétní zbraň byla použita ke spáchání trestné činnosti. Milovníci zbraní si budou moci prohlédnout dva samopaly - sovětské a německé provenience.

Zajímavou a naučnou podívanou nabízí také sály kriminalistiky v prostorách MUP, kde je zachycen postupný vývoj jednotlivých kriminalistických disciplín od prvopočátků až po současnost. K vidění jsou přístroje, nástroje a pomůcky, které znalci při své práci používají, ale také autentické předměty ze známých mediálních kauz.

Kompletní Program Pražské muzejní noci 2018 www.prazskamuzejninoc.cz
Více o doprovodném programu v MUP najdete na www.muzeumpolicie.cz nebo v tištěné zprávě Muzea Policie ČR.

Těšíme se na setkání v MUP (Ke Karlovu 1, Praha 2) v sobotu 9. června 2018 od 19.00 hodin.

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
5. června 2018

vytisknout  e-mailem