Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Praze plné policistů vyhrožoval bombou

V souvislosti s návštěvou celé řady státníků různých zemí prováděla Policie ČR rozsáhlé bezpečnostní opatření čítající stovky policistů. Ani to „oznamovatele“ neodradilo zavolat na tísňovou linku. 

Přibližně minutu po půlnoci se na operačním středisku pražské policie rozezvonil telefon. Poté, co operátor linky tísňového volání hovor přijal, uslyšel „suché“ sdělení „Dobrý den, prosím Vás v Obecním domě je bomba na prezidenta“. Byť se již tou dobou v této budově žádné chráněné osoby nenacházely, byla i tak tato informace impulsem pro všechny složky policie „rozjet“ mašinérii celé řady bezpečnostních opatření.
 
Prioritně se jednalo o podnět pro policisty ochranných služeb policejního prezídia ještě více zintenzivnit ostražitost vůči jednotlivým státníkům. Zásadním alarmem bylo toto sdělení také jednak pro policisty pyrotechnické služby, pořádkové a dopravní služby, ale především pro kriminalisty. Posledně jmenovaní měli jednoznačný úkol, v co nejkratší možné době vypátrat a zadržet autora tohoto telefonátu.
 
Proto kriminalisté prvního policejního obvodu nasadili do pátrání vše, co má lidově řečeno ruce a nohy. Díky tomu během chvíle detektivové zjistili, že hovor jako takový uskutečnil v té době neznámý muž přímo z oblasti Náměstí republiky. Na základě všech těchto skutečností bylo na místě využít veškerou operativně pátrací techniku. Zjištěné skutečnosti pak přivedly kriminalisty prvního policejního obvodu až na Prahu 4, konkrétně do jednoho z tamních nákupních center.
 
Tam následně detektivové zadrželi jednatřicetiletého, česky hovořícího muže, u kterého zajistili i telefon, ze kterého byl uskutečněn zmiňovaný hovor. Přínosem pro celé objasnění této události bylo, že se zadržený ani na minutu nezříkal své odpovědnosti, a k telefonátu se plně doznal.
 
Z toho důvodu ho vyšetřovatel obvinil z trestného činu šíření poplašné zprávy, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Na místě je také zmínit, že bude nutné podrobit obviněného psychiatrickému zkoumání.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 27. 1. 2015

vytisknout  e-mailem