Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Prázdniny začaly

KRAJ: AKTUALIZACE :První prázdninový víkend v souvislosti s dopravou. 

AKTUALIZACE  neděle 2. července

Při tragické nehodě na Hodonínsku zemřeli čtyři lidé.

Krátce před druhou hodinou odpoledne jsme přijali oznámení o dopravní nehodě dvou osobních vozidel u obce Vnorovy. Na místě zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému. Vozidle Renault Clio řídil třiadvacetiletý muž, který svým těžkým zraněným na místě podlehl. Žádné jiné osoby v tomto voze necestovaly. Ve druhém voze Ford Fiesta cestovali čtyři lidé ve věku 64 až 74 let, dva muži a dvě ženy. Čtyřiašedesátiletá  žena byla letecky transportována do nemocnice v Brně. Řidič i další dva spolujezdci utrpěli těžká zranění. Přivolaný lékař konstatoval smrt. Komunikace byla po dobu nezbytně nutnou uzavřena, a to až do 18:00 hodin. Dopravu policisté odkláněli směrem na Bzenec. Přesnou příčinu této tragické nehody šetří dopravní policisté. Zda šlo o technickou závadu, zdravotní indispozici nebo únavu objasní až vyšetřování.

Dopravně bezpečnostní opatření

Dopravní policisté v nedělí 2. července na bývalém hraničním přechodu Lanžhot kontrolovali autobusy vracející se z dovolených. Zkontrolovali 15 řidičů autobusů, kteří se ve většině případů vraceli s klienty z dovolených. U všech řidičů policisté  provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu. Všechny tyto zkoušky byly z negativním výsledkem. Policisté se prioritně zaměřili na kontrolu dodržování sociálních předpisů. Všcihni kontrolovaní řidiči dodrželi povinné přestaváky. Až na jeden případ, kdy byla  zjištěna drobná technická závada, byly všechny kontroly v pořádku. Toto dopravně bezpečnostní opatření mělo zejména preventivní charakter a jihomoravští policisté v takových akcí během prázdninového provozu i nadále pokračovat.

Běhm první prázdninové soboty v souvislosti byl provoz na silnicích Jihomoravského kraje bez větších problémů.

STATISTIKA:  sobota 1. července

  • celkem došlo ke 14 dopravním nehodám                                                                                                                                                            alkohol v souvislosti s DN neby zjištěn    
  • těžce zraněno 0 osob
  • lehce zraněno 0 osob
  • v souvislosti s DN  zemřelo 0 osob                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Poslední den školního roku byl nejen dnem, kdy žáci a studenti obdrželi svá vysvědčení, ale také dnem, kdy se mnoho rodin rozjelo na své dovolené. V pátek 30. června jihomoravští policisté řešili desítky případů souvisejících s dopravou.

STATISTIKA: pátek 30. června

  • celkem došlo k 28 dopravním nehodám
  • alkohol byl zjištěn u 1 řidiče v souvislosti s DN
  • těžce zraněny byly 4 osoby
  • lehce zraněno bylo 17 osob
  • v souvislosti s dopravní nehodou 1 osoba zemřela

K této tragické nehodě došlo na silnici mezi obcemi Nesvačka a Žatčany. Dvaadvacetiletý řidič motorky pravděpodobně vlivem rychlé jízdy nezvládl průjezd pravotočivou zatáčkou. Vjel do protisměru, kde se střetl s dodávkou. Motorka po srážce začala hořet. I přes velmi rychle poskytnutou první pomoc osádkou záchranářského vrtulníku mladík na místě zemřel. Řidič dodávky byl zraněn lehce. Přesnou příčinu a okolnosti této tragické dopravní nehody nyní šetří dopravní policisté.

Ve večerních hodinách došlo k dopravní nehodě na silnici I/53 u křižovatky na obec Bantice. Třiačtyřicetiletý řidič se s osobním vozidlem Peugeot vjel do protisměru, kde se čelně střetl s právě projíždějícím vozidlem Citroen. V tomto vozidle s řidičem cestovaly další dvě osoby. Oba řidiči i spolujezdci byli těžce zraněni. Orientační dechovou zkouškou provedenou u obou řidičů byl alkohol vyloučen.  Přesnou příčinu a míru zavinění nyní zjišťují dopravní policisté.

I  první prázdninovou sobotu lze očekávat zvýšený provoz na komunikacích Jihomoravského kraje v souvislosti s odjezdem na dovolené a prázdniny. V žádném případě za volant nepatří únava, stres, agresivita a alkohol.  Všichni řidiči to vědí, ne všichni to dodržují.

Důkazem je havárie osobního vozidla, ke které došlo v sobotu 1. července v dopoledních hodinách.  Jednadvacetiletá řidička v Brně ulici Davidkova havarovala s vozidlem Honda. S vozidlem se dostala mimo komunikaci, to se převrátilo následně na střechu. Policisté, kteří nyní zjišťují přesnou příčinu této havárie, provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu. Zkouška má pozitivní výsledek s hodnotou více než jedno promile alkoholu v dechu.

Myslete na svou bezpečnost:

doporučujeme řidičům, aby vyjížděli na cestu nejen odpočinutí, ale také s větší časovou rezervou. Je nutné počítat s případným zdržením, a proto je nutné mít s sebou dostatek tekutin.  Nezapomeňte také na povinnost řidiče mít ve vozidle reflexní vestu. Doporučujeme mít tolik reflexních vest kolik osob je ve vozidle přepravováno. Reflexní vestu je nutné mít vždy na rychle přístupném místě ve vozidle. Mnoho řidičů vestu má uloženou v kufru vozidla. Vesta má přitom řidiče ochránit v momentě, kdy na komunikaci dojde k mimořádné události. Nemusí to být vždy nutně jen dopravní nehoda samotného řidiče. Vesta má chránit řidiče, když je nucen vlivem okolností z vozu vystoupit na dálnici či frekventované silnici. Pokud řidič vystoupí z vozidla bez vesty, může se stát, že než vestu v zavazadlovém prostoru nalezne, bude zraněno dalším projíždějícím vozidlem. Reflexní vesta poslouží plnohodnotně jen tehdy, pokud ji má řidič ve vozidle po ruce. Stejně tak je reflexní vesta po všechny spolujezdce včetně dětí. Být na silnici viděn pokud jste mimo vozidlo, výrazně snižuje možnost sražení dalším projíždějícím vozidlem. Myslete na svou vlastní bezpečnost i na bezpečnost svých blízkých a ostatních účastníků silničního provozu.

Jihomoravští policisté vám všem přejí pohodovou a bezpečnou cestu na dovolenou i při návratu z ní.

mjr.Bc. Štěpánka Komárová, 1. července 2017

vytisknout  e-mailem