Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Právo přednostní jízdy

Policejní prezidium České republiky obdrželo žádost o informace následujícího znění: 

„Jaké typy vozidel (výrobce a obchodní označení) používané Policií ČR v civilním provedení mohou využívat zvláštní výstražné světlo modré barvy spojené s právem přednosti v jízdě?

Mají tyto vozidla nějaké atypické barevné provedení (např. použití jiné barvy na střeše), anebo jsou tato vozidla vždy v jednom barevném provedení?

V silničním provozu se totiž opakovaně setkávám s vozidly, které používají zvláštní výstražné světlo modré barvy, ale které podle dostupných informací Policie ČR nikdy v minulosti nepoužívala.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Zvláštním výstražným světlem modré barvy případně doplněným o zvláštní zvukové výstražné znamení, které je spojeno s právem přednostní jízdy, mohou být vybavena v souladu s vyhláškou č. 341/2014 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, vozidla různých továrních značek užívaná Policií České republiky v civilním provedení pro plnění úkolů souvisejících s výkonem zvláštních povinností. Policie České republiky aktuálně užívá například osobní automobily Škoda Octavia, Škoda Superb, Škoda Fabia, Volkswagen Passat nebo Ford Mondeo v civilním provedení s uvedeným vybavením. Tato vozidla nemají jednotné ani žádné atypické barevné provedení, jsou provozována v různých běžně výrobcem dodávaných barvách.

Povinný subjekt v této souvislosti považoval za vhodné upozornit, že zvláštním zvukovým výstražným zařízením doplněným zvláštním výstražným světlem modré barvy mohou být podle § 41 zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, vybavena vozidla nejen Policie České republiky, ale například také vozidla obecní policie, důlní záchranné služby, poruchové služby plynárenských zařízení, celní správy a další.                                                                                                            

PhDr. Jiří Vokuš, 9. srpna 2017

vytisknout  e-mailem