Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Praní špinavých peněz a daňové úniky

Vyšetřovatelka obvinila osmnáct osob, které jsou podezřelé, že stát připravily o 40 milionů korun. 

Vyšetřovatelka z Krajského ředitelství police hlavního města Prahy z oddělení hospodářské kriminality zahájila koncem srpna tohoto roku trestní stíhání proti osmnácti osobám pro trestné činy zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizace výnosů z trestné činnosti.

Konkrétně se v případu jednalo o daňový únik, který se odehrál v rozmezí čtyř měsíců na konci roku 2012. Firma nakoupila v zahraničí pohonné hmoty a společně s jinou firmou, která zajišťovala odbyt těchto pohonných hmot v České republice, přes simulované obchodní vztahy vyvedla povinnost zaplatit  daň z přidané hodnoty ve výši 40 milionů korun. Tyto prostředky byly vyvedeny na 5 jiných, pro finanční úřad nekontaktních firem, které je řádně nepřiznaly a neuhradily. Dvacet milionů z neodvedené částky hlavní obvinění promítli do výše prodejních cen pohonných hmot, které tak byly podstatně nižší než je na trhu obvyklé, díky čemuž získali jejich rychlý odbyt a konkurenční výhodu před řádně podnikajícími firmami. Zbylých 20 milionů, jako výnos z trestné činnosti, odklonili přes 4  další firmy, z jejichž účtů pak peníze vybírali tzv. bílí koně.

Do výše popsaného procesu bylo zainteresováno celkem 12 firem a osmnáct osob.

Za trestné činy zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na deset let. Stíhání všech obviněných probíhá na svobodě.

Na případu vyšetřovatelka pracovala téměř tři roky a celý spis má nyní 25 tisíc stran.

por. Jan Daněk – 14. 9. 2017

vytisknout  e-mailem