Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Prahu přijel „zkrášlit“ až z dalekého Japonska

Původně mladík do Prahy přicestoval s touhou vidět Vltavu. Ta ho však po pár dnech zřejmě omrzela, a proto si zakoupil několik sprejů, kterými posprejoval Národní divadlo.  

V neděli, krátce před pátou hodinou ranní, si operační důstojník všiml na městském kamerovém systému muže, který v Divadelní ulici sprejoval na fasádu Národního divadla. Na místo proto okamžitě poslal všechny dostupné hlídky. Jako první na místo přijeli policisté pohotovostní motorizované jednotky, kteří za zaparkovaným vozidlem uviděli krčícího se muže odpovídajícího popisu. Ten jakmile spatřil modré „majáky“ a policistu vybíhajícího ze služebního vozidla, dal se také na útěk. I přes opakované výzvy se ho policistům podařilo dostihnout až nedaleko Smetanova nábřeží, kde k úplnému zastavení prchajícího „umělce“ použili Taser. Při zadržení pak  policistům ještě kladl aktivní odpor a uklidnit se ho policistům podařilo až na policejní služebně. Tam se navíc přiznal ke své další kresbě, kterou vytvořil v pražské Melounové ulici o den dříve.
 
Díky příkladné spolupráci operačního důstojníka a „péjáků“ mohli kriminalisté šestadvacetiletému, japonsky hovořícímu turistovi sdělit podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Za tento delikt by mu normálně hrozil „pouze“ rok vězení, avšak s přihlédnutím ke skutečnosti, že poškodil právě chráněnou budovu Národního divadla, mu nyní hrozí až tři roky za mřížemi.
 
Závěrem je nutno uvést mladíkovu obhajobu. Kriminalistům totiž sdělil, že ho do Prahy přilákal malebný pohled na řeku Vltavu. Ten ho však přestal brzy bavit, a proto se zaměřil na svou zálibu, kterou provozuje i v Japonsku, a tou je kresba grafitů. Skutečnost, že své dílo zvěčnil právě na Národním divadle, nevěděl.
 
prap. Bc. Iveta Martínková – 30. 12. 2014

vytisknout  e-mailem