Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Praha bude hostit významnou konferenci Interpolu

Evropská regionální konference se uskuteční poprvé v Praze. 

Dlouhodobé zapojení Policie ČR do spolupráce v rámci policejních bezpečnostních struktur na světové i evropské úrovni vyvrcholí květnovým pořádáním významné konference Interpolu v Praze. Jde o jednu ze čtyř výročních konferencí, které se uskuteční každý rok nad rámec valného shromáždění Interpolu. Konference jsou geograficky rozděleny na světadíly – Afrika, Amerika, Asie a Evropa. Význam těchto setkání narůstá s projektem Interpol 2020, který řeší strategické směřování celé organizace a hledání cest nejefektivnějšího členění aktuálním i budoucím bezpečnostním hrozbám. Evropská regionální konference se v Praze uskuteční poprvé v historii, a to od 18. do 20. května 2016.

„Jsem velmi rád, že Česká republika, respektive Policie České republiky, uspěla s kandidaturou na pořádání letošní konference a máme tak ještě větší možnost prohloubit a upevnit spolupráci s kolegy z Interpolu i dalších organizací,“ uvedl policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý. „Po útocích v Paříži a Bruselu i bezpečnostních rizicích na jiných místech neustále narůstá důležitost mezinárodní policejní spolupráce,“ dodal policejní prezident.
LOGO Interpol - ERK 2016.jpg
Mezinárodní organizace kriminální policie – INTERPOL je mezinárodní mezivládní organizací zabezpečující policejní spolupráci v kriminálně-policejní oblasti mezi smluvními státy organizace. V současné době sdružuje INTERPOL 190 členských států.

Pražské platformy pro diskusi o aktuálních problémech v trendech trestné činnosti, ochrany hranic, terorismu a dalších bezpečnostních rizik i možnosti strategického rozvoje spolupráce mezi členskými státy Interpolu i dalších organizací se zúčastní více než dvě stě delegátů, pozorovatelů a hostů z více než padesáti zemí světa. Kromě zástupců jednotlivých členských zemí Interpolu a dalších organizací se do jednání zapojí vrcholní představitelé Interpolu, policejní prezidenti několika zemí, či zástupci silových ministerstev zúčastněných zemí.

Kandidatura České republiky byla schválena na loňské regionální konferenci v rumunské  Bukurešti. Od té doby se na přípravě této významné akce podílí desítky policistů odboru mezinárodní policejní spolupráce a dalších složek Policie ČR i zástupci Ministerstva vnitra. Nad konferencí převzal záštitu ministr vnitra Milan Chovanec.

Mezinárodní organizace kriminální policie INTERPOL

Idea existence organizace zastřešující spolupráci kriminálních policií se objevila již v roce 1914 na 1. mezinárodním kongresu kriminální policie, který se konal v Monaku. Organizace byla oficiálně založena v roce 1923 jako Mezinárodní úřad kriminální policie (International Criminal Police Commission), od roku 1956 pak Mezinárodní organizace kriminální policie – INTERPOL (International Criminal Police Organization).

Československá republika patřila v roce 1923 k zakládajícím členům organizace a zejména v předválečném období se velmi aktivně podílela na její činnosti. V roce 1952 Československá republika z INTERPOLu vystoupila. Členství bylo obnoveno na základě formální žádosti přijaté na 59. Valném shromáždění INTERPOLu konaném v kanadské Ottawě v roce 1990. Po rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky došlo k formálnímu zániku jejího členství v organizaci. Obě nově vzniklé republiky byly přijaty do INTERPOLu na 62. Valném shromáždění Interpolu v Arubě (Holandské Antily) dne 29. října 1993. 

Základním dokumentem upravujícím fungování INTERPOLu je jeho ústava přijatá v roce 1956. Hlavním orgánem INTERPOLu je Valné shromáždění. Vzhledem k velikosti organizace je spolupráce koordinována i na regionální úrovni (4 regiony – Evropa, Amerika, Afrika, Asie a Jižní Pacifik).

Členské státy INTERPOLu:

Albánie, Andora, Arménie, Rakousko, Ázerbájdžán, Bělorusko, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Kypr, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Makedonie, Francie, Gruzie, Německo, Řecko, Maďarsko, Island, Irsko, Izrael, Itálie, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Litva, Lucembursko, Malta, Moldávie, Monako, Černá Hora, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, San Marino, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Velká Británie, Vatikán.

plk. Ing. Jana Macalíková
17. 05. 2016

vytisknout  e-mailem