Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pozvánka na ukázku praktických činností v rámci cvičení ZONA 2013

Dnes 25. března 2013 proběhla v budově MV- generální ředitelství HZS ČR tisková konference, která seznámila novináře s plánovaným cvičením ZÓNA 2013, které začíná již zítra, 26. března 2013. 

V Praze dne 25. března 2013
 
Pozvánka na ukázku praktických činností v rámci cvičení ZONA 2013
 
Dnes 25. března 2013 proběhla v budově MV- generální ředitelství HZS ČR tisková konference, která seznámila novináře s plánovaným cvičením ZÓNA 2013, které začíná již zítra, 26. března 2013.
 
Na tiskové konferenci byli přítomni první náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost, Mgr. Jaroslav Hruška,generální ředitel HZS ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba, policejní prezident, plk. Mgr. Martin Červíček,předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Ing. Dana Drábová, ředitel divize výroby společnosti ČEZ, a.s., Ing. Ladislav Štěpáneka zástupce ředitele Společného operačního centra Ministerstva obrany, brig.gen. Ing. Jaroslav Kankia, MSc.
 
Kromě představení záměru a plánu cvičení a přesného časového harmonogramu byly představeny také činnosti, které budou jednotlivé cvičící subjekty procvičovat.
 
Hlavním tématem cvičení je prověřit činnost ústředních správních úřadů, správních úřadů Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, složek integrovaného záchranného systému a dalších subjektů při řešení mimořádné události vzniklé v souvislosti se simulovanou havárií na Jaderné elektrárně Dukovany.
 
Cvičení bude probíhat od 07.00 hod 26. března 2013 do 12.00 hod 28. března 2013.
 
Výchozí situace cvičení je nasimulována takto: Dne 26. března 2013 v časných ranních hodinách došlo k simulované události na Jaderné elektrárně Dukovany. Událost byla klasifikována jako mimořádná událost 1. V jaderné elektrárně jsou realizována opatření k zamezení rozvoje této události. V souladu s Vnitřním havarijním plánem ČEZ EDU jsou přijímána opatření a vyrozumívány příslušné orgány a organizace. V areálu zasahuje v souladu s poplachovým plánem jednotka HZS kraje Vysočina. Cvičení probíhá v podmínkách dle simulované meteorologické situace.
 
Novináři jsou zváni na ukázku praktických činností, která proběhne dne 27. března 2013 v čase od 10,30 do 11,30 hod v Kožichovicích v místě dekontaminace. V tomto čase na místě také proběhne tiskový brífink, kterého se zúčastní hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek, zástupci složek IZS a orgánů, subjektů a organizací zainteresovaných ve cvičení. Svoji účast také přislíbil náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Mgr. Jaroslav Hruška
Vjezd vozidel již od 09:45 hod do 11:30 hod. Praktická ukázka je pak plánována od 10:30 do 11:30 hod, včetně brífinku s novináři.
 
Výchozí situace ukázky je tato: Na komunikaci 351 v katastru obce Okrašovice, v zóně havarijního plánování, dojde ke střetu dvou osobních vozidel, při nehodě se zraní osm lidí. Krajské operační a informační středisko na místo události vyšle jednotku profesionálních hasičů ze stanice Moravské Budějovice (tato jednotka je vybavena osobním a zásahovým dozimetrem, maskami s filtrem, jednorázovými protichemickými oděvy a jednorázovými ochrannými rouškami pro osoby přítomné u dopravní nehody). Společně s hasiči na místo vyjede i sanitka pro převoz zraněných osob (Hlučín). Po cestě k místu zásahu probíhá měření pozadí pomocí zásahového dozimetru. Policisté a ani zdravotníci na místo nemohou, nejsou vybaveni ochrannými prostředky, a proto zůstávají na místě připravené dekontaminace v Kožichovicích. Při příjezdu k dopravní nehodě dojde k naměření zvýšeného pozadí RA. Hasiči vyprostí zraněné osoby a ty jsou transportovány sanitkou na dekontaminační místo. V Kožichovicích potom proběhne dekontaminace osob (suchým způsobem – sundání oděvu) a techniky mokrým způsobem.
V rámci ukázky bude k vidění pouze dekontaminace osob a techniky, tj. až příjezd techniky od dopravní nehody a následnou dekontaminaci.
Vzhledem k charakteru ukázky je nezbytná předcházející akreditace: Jitka Svatošová, tisková mluvčí Krajského úřadu, tel.: 724 650 123, e-mail: tisk@kr-vysocina.cz
 
 
 
kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
 
MV-generální ředitelství HZS ČR
Tel.: 950 819 944
Mobil: 602 215 142
e-mail:nicole.zaoralova@grh.izscr.cz

vytisknout  e-mailem