Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor, zvěř na silnicích!

RYCHNOVSKO - Období častých dopravních nehod. 

K dalšímu střetu se zvěří vyjížděli včera policisté rychnovské Skupiny dopravních nehod. Od začátku tohoto týdne je to již pátá událost střetu se spárkatou zvěří.

Řidiči vozu zn. Opel Astra, jedoucí v 16:30 mezi Albrechticemi nad Orlicí a Vysokým Chvojnem na přímém zalesněném úseku vběhl do dráhy jelen. Tomu se již řidič pro krátkou vzdálenost nestihl vyhnout a došlo ke střetu s přední částí vozu. Jelen po nárazu utekl do lesa. Škoda této dopravní nehody je vyčíslena na 15.000 korun.
V pondělí dopravní policisté zadokumentovali 4 střety se zvěří, konkrétně se srnami. Jednu v ranních hodinách, zbývající tři po setmění. Lokality byly také napříč rychnovským teritoriem - mezi Ohnišovem a Valem, Domašínem a Častolovicemi, Rokolí a Bohdašínem  a Borohrádkem a Česticemi. V letošním roce rychnovští policisté zaevidovali už 111 dopravních nehod, při kterých došlo ke střetu se zvěří, v loňském roce jich ve stejnou dobu bylo zadokumentováno 108.

Ačkoliv ke srážce může dojít v kteroukoliv denní dobu, má vysoká zvěř tendenci pohybovat se za svítání a za soumraku. Obzvláště aktivní jsou v době páření v říjnu až prosinci.
Prevencí střetu je snížená rychlost, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost náhlého objevení zvířete. Je běžné, že řidiči ve tmě spatří záblesk očí zvířete dříve než zvíře celé. Jakmile se vysoká objeví na silnici, je třeba vypnout dálková světla, přibrzdit a pomalu pokračovat. A být dále na pozoru. Divoká zvěř se často pohybuje ve stádech. Proto je dobré počítat s dalšími kusy v okolí silnice.
Když střetu nezabrání ani prudké brzdění a stane se nehoda, řidič by měl ihned poté zapnout výstražné blikače a postavit na silnici varovný trojúhelník. Nestrhávejte volant, nekličkujte. Nepokoušejte o riskantní vyhýbací manévr - může skončit tragicky.
Pokud dojde při střetu dopravního prostředku se zvířetem ke smrti zvířete, je řidič povinen nahlásit to mysliveckému hospodáři dané honitby, který přijede a označí uhynulé zvíře žlutou plombou. Usmrcené či zraněné zvíře by motorista určitě neměl ze silnice odklízet. Zaprvé mohlo být nemocné, což laik nepozná, zadruhé může poraněné zvíře člověka ošklivě poranit. Kontaktujte linku 158. Operační důstojník ví, koho v těchto případech kontaktovat, aby zvíře ze silnice bezpečně odklidil.
Zvíře nenakládejte do auta. Mohlo by to být později posouzeno jako pytláctví.


por. Mgr. Alena Kacálková
2. listopadu 2016

vytisknout  e-mailem