Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Pozor si dávejte při převodech finančních prostředků do jiných států

KLATOVSKO - Chováte se odpovědně při provádění plateb z účtů do zahraničí? Doporučení a rady občanům i zástupcům společností. 

Policisté z oddělení hospodářské kriminality přijali na Klatovsku několik oznámení podvodných jednání a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, které v současné době prověřují.

Případy se týkají převodů finančních prostředků z bankovních účtů poškozených na zahraniční bankovní účty.

Poslední zaznamenaný případ byl oznámen tento týden, kdy dosud neznámý pachatel zaslal poškozené společnosti falešnou fakturu s pozměněným bankovním účtem obchodníka z falešné e-mailové adresy. Poškozený tyto změny nezaregistroval a následně dle uvedených pokynů fakturovanou částku odeslal na falešný bankovní účet do zahraničí.

Další oznámení jsme přijali od poškozené ženy, kdy pachatel nezjištěným způsobem překonal bezpečnostní opatření a bez vědomí a svolení oprávněné osoby získal přístup k počítačovému systému a z peněžního ústavu převedl v několika platbách na zahraniční prodejce finanční hotovost. Pachatel transakce provedl za pomoci neoprávněně získaných kódů k platební kartě poškozené.

Tímto způsobem pachatelé získali sobě nebo jinému neoprávněný prospěch.

Doporučujeme uživatelům internetového bankovnictví :

  • Buďte obezřetní při přijímání „Nedůvěryhodných e-mailů“!
  • Pokud obdržíte do své e-mailové schránky zprávy od neznámého adresáta či nevyžádané zprávy NIKDY neotvírejte přílohy těchto zpráv (bez otevření smazat). V přílohách se nachází spustitelný „exe“ soubor, který může obsahovat škodlivý kód. Když přílohu e-mailu otevřete, dochází k nainstalování škodlivého kódu i napadení počítače a k dalšímu zneužití počítačového nebo mobilního zařízení.   Tyto viry odhalí jen některé kvalitní a plnohodnotné antivirové programy.
  • Dále si častěji obměňujte přístupové heslo do internetového bankovnictví. V případě, že pachatel zjistí vaše přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, tak včasnou změnou hesla zabráníte možnému vstupu do vašeho systému.
  • Když se v internetovém bankovnictví připojujete na svůj účet - vždy zkontrolujte řádek s uvedenou internetovou adresou a tím se přesvědčíte, že se nacházíte na správných a zabezpečených stránkách peněžního ústavu. Stávají se případy, kdy dojde k přesměrování na podvodné stránky (některé se skutečným jen podobají). Při přihlašování do internetového bankovnictví útočník získává přístupové údaje, které následně zneužije.
  • Do svých počítačů, tabletů a smartphonů si nainstalujte bezpečnostní software. V nezabezpečené sítí může dojít k zachycení čísla a údajů platební karty útočníkem a k neoprávněným operacím na účtu.
  • Byly zaznamenány i případy zasílání dotazníků k zamezení dalších podvodů (údajně z banky i podepsané), kde bylo vyžadováno vyplnění bankovního spojení i PIN či osobní údaje. Pokud tento vyplníte, může dojít ke zneužití vaší platební karty nebo účtu.        Žádný peněžní ústav takto nepostupuje, lze ověřit v příslušné bance.

Upozorňujeme zástupce společností i fyzické osoby, jenž obchodují se zahraničními partnery, aby při platbách byli obezřetní!!!

Pokud komunikujete se zahraničními obchodními partnery prostřednictvím e-mailu, tak si vždy před transakcí ověřte:

-       název e-mailu (v oznámených případech byl uveden jiný, ale podobný e-mailový účet a na první pohled lehce zaměnitelný)

-       zda fakturované částky souhlasí

-       ověřit si účet, kam bude finanční obnos zaslán například telefonicky, mobilní aplikací, atd..

Pokud nebudete dodržovat uvedená doporučení, můžete se stát další obětí podvodníků, kteří se orientují na klienty obchodující z jiného státu.   

Při pohybu na komunikačních sítích nezapomínejte na svoji odpovědnost a ochranu svého nebo firemního majetku.

nprap. Ladmanová Dana

2. března 2018

vytisknout  e-mailem